понеділок, 13 лютого 2012 07:45

В аварійному будинку зсуваються стіни

Автор: фото: Ірина ЗДЖАНСЬКА
  На тріщинах в аварійному будинку на вулиці Наливайка, 14 у Львові у січні поставили маяки. Якщо дірки збільшаться, мерія почне капремонт
На тріщинах в аварійному будинку на вулиці Наливайка, 14 у Львові у січні поставили маяки. Якщо дірки збільшаться, мерія почне капремонт

— Сьогодні побачила по телевізору, як на Донеччині завалився такий самий будинок, як наш. Мені аж зле стало. Це ж нас братська могила чекає, — каже в середу 57-річна Галина Марчевська. Із чоловіком живе у трикімнатній квартирі аварійного будинку на вул. Наливайка, 14 у центрі Львова.

Триповерховий старий дім розташований за 100 м від Оперного театру. Блідо-рожевий фасад облуплений. Перший поверх займають два магазини одягу та приватна нотаріальна контора. На інших живуть дев'ять сімей. Марчевські купили тут квартиру 15 років тому.

— Попередні власники виїжджали в Америку. Зробили гарний  ремонт. Ніяких тріщин не видно було. А за кілька місяців почали вилазити недоліки, — говорить Галина Романівна. — Виявилося, що будинок ще доавстрійський. І аварійний давно. Час від часу мерія робить ремонт, але то нічого не дає. Чиновники визнають, що треба приймати кардинальні міри, робити повністю реконструкцію, укріпляти фундамент. Але кажуть, нема грошей. Коли роздушить нас тут, тоді й спохватяться шукати винних.

Торік навесні в будинку провели каналізацію.

— Виявляється, її до того часу навіть не було, — говорить Галина Марчевська. — Усі стоки збігалися під фундамент будинку. Не один раз у підвалах плавали фекалії, а в квартирах стіни не висихали. Будинок від того просів і перекосився на один бік аж на 12 сантиметрів. А коли каналізацію зробили, стіни почали зсихатися, зсуватися. Утворилися тріщини. Почали стягувати ті стіни, але ще гірше стало. Тепер боїмося спати. Стелимо в залі, бо у спальнях стіни і стеля обсипаються. Молимося, аби дожити до ранку.

Запрошує до помешкання. Квартира простора. У залі — натяжна стеля. На стінах видно тріщини, деякі до 1 см.

— От полюбуйтеся, — господиня показує на стіну у спальні з відпалою штукатуркою. Світла побілка на стелі потріскана в кількох місцях. Під вікном дві великі діри. — А робили ремонт півроку тому. Стидно навіть у гості когось запросити.

У під'їзді дому обвалюється штукатурка, сходи. Жителі заходять до своїх квартир із внутрішнього двору. За свій кошт зробили дерев'яні сходи.

— Ми доньку з онукою відселили до родичів, — продовжує Галина Марчевська. — Але не всі мають куди переїхати. От у наших сусідів двоє малих дітей у хаті. За 2 метри — Городоцька. Як трамвай їде — весь будинок вібрує. Упасти може в будь-яку хвилину. А місто викладає величезні кошти на підготовку доріг, стадіонів, аеропорту до Євро.

У мерії запевняють, стан будинку контролюють.

— Підрядник посилює його стіни. 80 відсотків робіт уже виконані, — каже заступник голови Галицької райадміністрації 47-річний Олег Сімоніченко. — Наприкінці січня дім оглянула комісія, поставили маяки на тріщинах. 14 лютого подивляться на результат. Якщо щілини збільшаться, роботи підрядника призупинять. Людей евакуюють і розпочнуть капітальний ремонт.

38

аварійних будинків у Львові. 16 з них — у центральній частині міста. У трьох живуть люди. Коштів на тимчасове відселення їх у мерії нема. Щоб уберегтися від небезпеки, жителям радять переселятися до родичів, шукати кімнати в гуртожитках. Кажуть, на житлово-комунальне господарство цього року виділили 63 млн грн, торік було удвічі більше. Зараз бракує грошей навіть на ремонт дахів.

 

Зараз ви читаєте новину «В аварійному будинку зсуваються стіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути