Ексклюзиви
понеділок, 19 вересня 2011 00:15

"Увечері поговорити нема з ким. Сусіди повмирали"

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Мешканка села Руда Золочівського району Ольга Пришляк відпочиває після збирання яблук на подвір’ї свого будинку
Мешканка села Руда Золочівського району Ольга Пришляк відпочиває після збирання яблук на подвір’ї свого будинку

— Марина живе, Прусайлиха, Баландюк, Хаврониха, як же її фамілія, теж живе, — 75-річний Володимир Галинський на пальцях перелічує жителів села Руда Золочівського району. — Усього 13 душ виходить. Усі старі, як я. А скільки хат пустує! Там, де Гриник жив, — порожня, Пришляк — пуста.

Руда — одне з вимираючих сіл області. Під час перепису населення 2001-го тут жили 38 осіб. Позаторік — 22. Село — це кілька десятків хат, розкиданих навколо залізничного шляху на Тернопіль. Вулиць немає, усе навколо заросло травою і кущами. Аби потрапити сюди, потрібно 25 хв. іти ґрунтовою дорогою від траси.

Із Володимиром Петровичем спілкуємося на його подвір'ї. Навколо поштукатуреного сірого будинку насаджені яблуні. У коморі складені кілька мішків картоплі. Біля паркана стоїть старий зелений "москвич". До нього ланцюгом прив'язаний білий собака.

— Батько працював на залізниці, розбудувалися тут після війни, — чоловік перекрикує гавкіт. — До школи ходив у сусідній Метенів. Туди з усіх сусідніх сіл хлопці ходили. Навіть із Броніславівки учні були, тепер того села взагалі нема. Літом я тут, на зиму перебираюся в Золочів. Живу з того, що посіяв. Якщо треба щось купити нагально, електричка до Золочева чотири рази на день їздить. Сів, 15 хвилин — і вже в райцентрі. Хто в місті живе, так швидко в магазин не сходить.

Через залізничну колію йдемо до помешкання Ольги Пришляк, 83 роки. Вона живе тут із 1930-х. Глиняна хата має багато тріщин. Біля дверей стоять два відра з яблуками. За парканом ростуть квіти.

— Раніше тут жив пан і мав двох синів — Броніслава та Казимира, — розповідає. — Вони й заснували два села — Броніславівку та Казимирівку, які швидко розросталися. Між ними з'явилася наша Руда. Великі були села, гарні. Тепер хата від хати далеко. А я ж слаба, ноги болять. Увечері хочеться з кимось поговорити — то нема як. Сусіди повмирали, дітей не маю. Родичі кажуть, щоб перебиралася в Золочів. Я не слухаю. Тут моя мама померла, тато — і я хочу у своїй хаті. Уже і гроші зложила, передала племінниці. Як помру, щоб хоч поховали по-людськи. Купила телефон мобільний, щоб як погано буде, могла "скору" викликати.

На кухні голосно говорить радіо.

— Я всі новини знаю. Зараз пішло — їдно так робить, друге інакше. Довели людей, гірше совітів. По війні хто мав по 40 моргів поля — у Сибір висилали. Уже тоді багато хат спорожніло. Але хто лишився — тут господарку розводив, весілля справляв. Діти гусей по полях пасли. Бігали, галділи. Весело було. А тепер тиша. Та власть до того доводить, що люди або втікають до міст, або мруть як мухи.

54-річний Михайло Яцюнда з дружиною Євгенією збирають картоплю на городі. Живуть у Тернополі, а в Руді обробляють город. Приїжджають кілька разів на рік.

— Іноді й по тижню тут затримуємося, — говорить Євген Михайлович. — Це хата моїх батьків. Вирощуємо картоплю, квасолю, кабачки, бурячок. Але жити тут ні ми, ні наші діти не хочуть. Перспективи ніякої. Навіть газу немає.

— Я квіти висадила. Гладіолуси, жоржини, айстри. Мало хто бачить, але самим приємно, — сміється його дружина.

Зараз ви читаєте новину «"Увечері поговорити нема з ким. Сусіди повмирали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути