четвер, 09 липня 2009 21:30

У Тучині нашестя мохнатої гусені

Автор: фото: Олена Власова
  Антоніна Кирильчук з села Тучин на Рівненщині показує кокон, з якого вилуплюється гусінь. Шкідники завдали найбільшої шкоди її городу
Антоніна Кирильчук з села Тучин на Рівненщині показує кокон, з якого вилуплюється гусінь. Шкідники завдали найбільшої шкоди її городу

Більше тижня рятують свої городи селяни з Тучина Гощанського району Рівненщини. Минулої середи по вулиці Тракторній поповзли тисячі великих гусениць. Шкідники втекли на людські городи з сусіднього поля, де їх труїли гербіцидами.

Кукурудзяне поле належить місцевому дослідному господарству. Навколо нього розташовані три десятки селянських хат із городами. Гусінь пооб"їдала листя капусти, огірків, кабачків та квасолі, знищила садові квіти.

— Виходжу зранку з хати, а стіна стала чорна і ворушиться, — розповідає 72-річна Антоніна Кирильчук. — А то мохната гусінь її обсіла й повзає. Дивлюся, а з дороги їх суне ще більше! За все своє життя такого не пригадую.

Жінка з сусідами заходилася рятувати городину. Люди копали канави, зганяли туди шкідників і присипали сіллю та землею. Дехто просто топтав ногами.

— Ми пробували поливати овочі сольовим розчином. Нічого не допомагало, кожна гусінь мала 6–7 сантиметрів завдовжки, — сплескує руками Володимир Гергелюк, 59 років. — Ми поскаржилися в сільраду. У суботу зранку до нас з району приїхала спеціальна комісія.

Експерти оглянули городи й порадили селянам обприскати їх отрутохімікатами. Але люди засумнівалися.

— Це ж овочі, я ними родину годувати буду, — обурюється Кирильчук. — Після протруювання їх 20 днів чіпати не можна. Тому й не погодилася.

У вівторок гусінь почасти зникла сама. Однак шкідники відклали на листі своїх личинок. У коконах уже ворушиться нова гусінь. Люди знімають їх і поливають окропом.

— На інших вулицях такого нашестя не було, бо ми живемо на окраїні села, — каже пенсіонерка. — У мене 100 качанів капусти пропало. Добре, хоч картоплю та буряки не зачіпають. Але тепер боїмося, що за кілька днів гусінь з"явиться знову.

Селянcькі угіддя атакувала чортополохівка. Її метелик може долати відстані до 200 км, відкладає личинки на кульбабах, осоті, кропиві. З"ївши ці рослини, шкідники переходять на городину.

Зараз ви читаєте новину «У Тучині нашестя мохнатої гусені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути