понеділок, 14 травня 2012 00:00

У пришкільний табір заявку треба подати до 30 травня

Автор: фото: Анжела ТЕРЛЕЦЬКА
  Учні з табору ”Зернятко” 21-ї львівської школи під час екскурсії в дитячому  еколого-натуралістичному центрі. Фото зроблене у червні торік
Учні з табору ”Зернятко” 21-ї львівської школи під час екскурсії в дитячому еколого-натуралістичному центрі. Фото зроблене у червні торік

— Я з першого класу в шкільному таборі, — каже 9-річна Ольга Левчук із 3-Б львівської школи №21. — Минулого року мені найбільше сподобалися екскурсії в церкву та музей зі скульптурами (Івана Пінзеля. — "ГПУ"). Там такі великі ангели. Дома скучно, то в табір півкласу записуються.

— А мені тоді музей з картинами запам'ятався (Національний музей ім. Шептицького. — "ГПУ"), — додає її однокласник Данило Шмургал. Спілкуємося на перерві в коридорі на третього поверсі. — Учителі роздали пазли, а ми шукали картину з таким малюнком.

У 21-й школі в центрі Львова навчаються 557 дітей, 223 — у початкових класах. Щоліта у червні на базі закладу організовують табір естетичного виховання "Зернятко". У групі близько 40 школярів 6-10 років.

— Найчастіше записують тих, кого ні з ким залишити, — говорить шкільний педагог-організатор Анжела Терлецька, 42 роки. — Діти радо ходять у табори. Мама-тато нечасто водять їх по музеях, гуляють із ними вулицями Львова. Опитую дітей — що ви робили на вихідних? То більшість за комп'ютером сидять або з дорослими по базарах, кафе ходять.

Заяви на табір батьки повинні подати до 30 травня. Наперед можуть ознайомитися з програмою. Обов'язковим є щоденне харчування у шкільній їдальні. Цього року воно коштуватиме 10 грн.

— Розпорядок дня такий — батьки приводять дітей на 9.00. Ми робимо перекличку, потім невелику зарядку, — розказує Анжела Терлецька. — Коли хороша погода, йдемо на екскурсії. Є пішохідні походи — гуляємо біля Оперного театру, парками, вуличками міста, розповідаємо дітям історію. Групу супроводжують четверо вчителів. Найбільше школярі люблять походи в музей, але вони, на жаль, платні, по 3-5 гривень. Батьків про оплату попереджаємо заздалегідь. Обожнюють походи в еколого-натуралістичний гурток, там багато тварин. А от у Музей-аптеку півгрупи не пішли — боялися спускатися в підземелля.

Опівдні діти обідають, потім ідуть на заняття до класів. Приносять олівці, альбоми, фарби, кольоровий папір — малюють та роблять аплікації. Педагоги проводять міні-лекції про культуру поведінки в музеї,  етикет за столом.

— Щороку при кожній львівській школі з 1 до 16 червня діє програма літніх таборів, —  розказує начальник міського управління освіти Катерина Гороховська, 55 років. — Залежно від санітарних норм, території біля школи вони бувають різного профілю — спортивні, освітні, навчальні, творчі. До їх проведення залучають усіх учителів. Загалом охоплюють учнів перших-дев'ятих класів, але кожен заклад організовує табір для певної вікової групи.

15 500

гривень коштує 21-денна путівка в табір "Морський" у Міжнародний дитячий центр "Артек" у Криму. Це найдорожчий дитячий відпочинок. У вартість входять прогулянки на катері, розважальна програма, екскурсії. Заможні батьки можуть відправити дитину за кордон. 10-денна путівка у табір "Чавдар" у Болгарії обійдеться від 3 тис. грн. Діти повинні мати закордонний паспорт і шенгенську візу. Доїжджають автобусом.

 

"То всьо добре, але батькам хто поможе?"

— Той літній табір — хіба морока на мою голову, — каже 46-річна Катерина із села Головецько Старосамбірського району. Її дочка Мар'яна закінчує восьмий клас. — Літо — гаряча пора. Треба і на городі робити, і худобу пасти. На початку червня якраз траву починають косити. А вона до школи рветься. Старша дочка народила, на роботу кличуть. Думала, Мар'яна їй поможе сина глядіти. А вона в плач — усі діти в табір ходять, і я хочу. Минулого року пустила її, то вона така рада звідти приїжджала, шо ну. Їх шкільним автобусом возили на екскурсії — на Спаський камінь, ходили на витік Дністра. Навіть у Трускавець їздили. Обід безплатно давали. Воно то всьо добре, але батькам хто по господарству поможе? Як на мене, то в селі того табору взагалі не треба — всі ж мами безробітні. Яке там оздоровлення? Хай би ліпше корову в чергу гнали, а там сунички поспівають — рви собі, їж, запасайся вітамінами. А ше ж назбирати пару літрів можна та й на базар.

 

Зараз ви читаєте новину «У пришкільний табір заявку треба подати до 30 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути