четвер, 23 грудня 2010 17:28

Товариство "Миколаївцемент" має дозвіл на перевищення норми викидів у 15 разів

— До неприємного запаху паленої гуми від цементного заводу ми вже звикли, — каже Марія Дзьобак із села Дроговиж неподалік райцентру Миколаїв на Львівщині. На околиці міста з 1950 року працює Миколаївський цементний завод. У навколишніх селах нарікають на його шкідливі викиди, неприємний запах та осідання пилу й пороху на подвір'ях і городах.

— Раніше як заходила до хати, то бігала дивитися, чи не горить яка техніка чи проводка, а зараз знаю, що це з вулиці так затягує. А скільки того пороху на подвір'ї, на криниці осідає. Уже знаємо, як пилу трохи менше, то не всі печі запустили. Від того й діти наші хворіють. У кожній хаті вам скажуть, що як не алергію якусь мають, то кашель душить.

Фахівці Державної екологічної інспекції у Львівській області називають підприємство "Миколаївцемент" одним із найбільших забруднювачів повітря в регіоні.

— На підприємстві використовують мокрий спосіб виробництва цементу, а це пов'язано з пиловими викидами. Для вловлювання пилу встановлені пилогазоочистка, фільтри, але на підприємстві часто трапляються зупинки печей, а їхні запуски відбуваються з виключеним фільтром, так передбачає технологічний процес, — каже Роман Ярема, начальник відділу Державної екологічної інспекції у Львівській області. — Викиди в повітря йдуть практично без очистки.

Юристи Міжнародної благодійної організації "Екологія-право-людина" вважають, що підприємству незаконно дозволили викидати в повітря значно більше шкідливих речовин, ніж передбачено законодавством. Правозахисники-екологи звернулися до Львівського окружного адміністративного суду для оскарження такого дозволу на викиди.

— По-перше, у дозволі, виданому підприємству обласним управлінням екології та природних ресурсів, передбачена можливість викидати тверді суспендовані частки, пил, майже в 15 разів вище норми, встановленої законодавством, — каже керівник юридичного відділу Міжнародної організації "Екологія-право-людина" Ольга Мелень. — Це нас насторожило, тому що за європейськими нормами, до яких ми прямуємо, підприємства можуть викидати 50 міліграм на метр кубічний, а "Миколаївцементу" дозволили викидати 800 міліграмів. А люди ж вдихають це повітря. Це провокує розвиток різних респіраторних захворювань, алергічні реакції, погіршується робота дихальної системи. Тому ми й вимагаємо в суді, щоб управління екології переглянуло норми, вказані в дозволі на викиди.

Ситуація погіршилася, коли французький концерн "Лафарж", головний акціонер підприємства з 1999 року, запровадив альтернативні види палива. Задля економії тут спалюють зношені автомобільні шини.

— Під час спалювання шин у повітря потрапляють такі важкі метали, як ртуть, кадмій, — додає Ольга Мелень. — У дозволі ж про їхній уміст немає жодної згадки. А в управлінні екології ми почули примітивне пояснення: "На "Миколаївцементі" нам сказали, що важких металів у викидах цементного виробництва немає, тому ми й не вносили цей пункт у дозвіл на викиди". Доводиться через суд вимагати його внесення.

В управлінні екології та природних ресурсів спеціальні умови викидів пояснювати відмовляються. Кажуть, усі коментарі можна буде отримати після рішення суду.

Зараз ви читаєте новину «Товариство "Миколаївцемент" має дозвіл на перевищення норми викидів у 15 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути