середа, 07 червня 2006 18:40

Сонячні годинники для бідних

У Львівському музеї етнографії експонується унікальна виставка старовинних західно-європейських годинників — кишенькових, настінних, підлогових. Найстаріший — сонячний — датується ХVI ст. Представлені також нашийні хронометри у вигляді хрестів, розроблені спеціально для священиків.

— Ми виставили лише найцікавіші, які добре відображають стилі, типи, механізми минулих століть, — розповідає науковий співробітник музею Віталій Кушнір, 35 років. — Експозиція — постійна. Готувалися до неї довго. Важливо було забезпечити належну охорону. Щоб не сталося, як у картинній галереї 14 років тому, коли грабіжники викрали цінні роботи з виставки.

Виставлено понад 120 експонатів. Це лише четверта частина всіх годинників, що зберігаються в фондах музею. Колекцію почали створювати 1874 року працівники міського промислового музею, який потім став етнографічним. Збирали годинники з Франції, Німеччини, Швейцарії. Зі Львова є лише два. Багато з них, попри свій вік, досі показують точний час.

Музейники кажуть, що сучасні годинники нічого нового в механізмах не мають. Годину, дату, день тижня, фази місяця та навіть гороскоп механічні годинники показували ще 400 років тому. Щоправда, вони були дуже дорогими. Бідніші люди користувалися сонячними.

Зараз ви читаєте новину «Сонячні годинники для бідних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути