Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2008 20:11

Сільського голову Богдана Грейду затримали за хабар

Автор: фото: Тарас Кашуба
  У селі Черніїв Тисьменицького району Івано-Франківської області сільський голова Богдан Грейда (в центрі між жінками, в окулярах) на святкуванні Маланки 14 січня
У селі Черніїв Тисьменицького району Івано-Франківської області сільський голова Богдан Грейда (в центрі між жінками, в окулярах) на святкуванні Маланки 14 січня

21 січня в івано-франківському кафе "Під горіхом" затримали сільського голову Черніїва Тисьменицького району, коли той отримував 50 тис. євро від  посередника. Нині війт під вартою у слідчому ізоляторі. Громада села погрожує перекрити дорогу на Франківськ, якщо їхнього голову не відпустять під заставу. Селяни переконані, що його підставили.

Кілька місяців перед тим Богдан Грейда, 58 років, вів переговори з підприємцем 34-річним Сергієм Челікиним із міста Чорткова Тернопільської області про відведення ділянки під забудову.

До влади Грейда прийшов два роки тому. Перед тим двічі висувався на цю посаду. Педагог за освітою. Половину життя працював у Черніївській школі вчителем фізкультури. Останні роки був директором спортивної школи в Тисмениці. Дружина часто їздить на заробітки до Італії, дочка — учителька англійської мови. Після обрання у березні 2006-го нового голови село почало відроджуватися.

— Я йому казала: Богдане, та поволе, потроху роби. А він упертий і наполегливий був страшно. Все мало блистіти і бути вчасно зроблено, — розповідає секретар Чернієвської сільської ради Ганна Стефінин, 55 років. — За два роки він стільки зробив, що його попередники за десятки років не змогли.

Силами нового голови в селі обладнали цвинтар, упорядкували шкільні майданчики, звели монумент Шевченкові та капличку Божої Матері. Навесні планувалося будівництво пам"ятника Січовим Стрільцям. Усі дороги відремонтували. Раз на два тижні селом проїжджають фірмани — забирають у жителів сміття. До цього відходи скидали в річку. Грейда планував відбудувати дитячий садок, проданий попередниками за безцінь. Торік сільський голова вів переговори із громадою про будівництво в селі весільно-відпочинкового комплексу.

— Коли до Богдана звернувся приватний підприємець із Тернополя, він йому запропонував ділянку за селом. Трохи захаращена, але велика. Грейда сказав, що добре було б, якби покупець звів там відпочинковий комплекс, де люди могли б святкувати весілля. Це вигідно і підприємцю, і селу, — веде далі секретар.

Підприємцеві запропонували близько гектара

21 січня сільський голова зустрівся у кав"ярні не з підприємцем Челікиним, а з посередником.

Війт поставив свої розцінки. За місце під будівлю в Чернієві вимагав   115 тисяч євро, — говорить 37-річний Василь Гультайчук, керівник прес-служби обласної міліції. — Взяли голову в кафе "Під горіхом", коли він отримав аванс у розмірі 50 тисяч євро. Посередника вимагав сам Грейда.

Придбати в Чернієві сотку землі можна за ціною від $2 до $4 тис. Підприємцеві запропонували близько гектара.

— Факт є факт, його взяли з грошима. Але ще треба з"ясувати, як вони опинилися у голови і чи насправді про таку суму домовлялися. У заяві можна багато написати, потрібні докази, — упевнений сільський депутат Ярослав Ковалюк, 69 років.

За три дні після затримання міський суд Івано-Франківська прийняв рішення взяти під варту Богдана Грейду до з"ясування обставин злочину. Нині справу вивчає обласна прокуратура.

— Я не знаю, як він там видержить, це така емоційна людина. Головне, справедлива. Його підставили. Очевидно, комусь перейшов дорогу, от і вирішили посунути, — каже директор сільської школи 49-річна Ганна Тихолюк. — Я, коли дізналася про арешт, спати не могла. Людина, яка стільки зробила для села, для людей, якій швидко на пенсію, тепер бере хабарі — це смішно. Не вірю. Нащо йому були ці гроші? Він надто гордий, аби так принижуватися. Жив у достатку.

27 січня у місцевому клубі провели сільські збори. Депутати зібрали підписи жителів. Громада вимагає відпустити голову на поруки. Жодна людина не виступила проти.

У разі доведення судом провини Богданові Грейді грозить вісім років тюрми.

Зараз ви читаєте новину «Сільського голову Богдана Грейду затримали за хабар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути