четвер, 27 серпня 2009 19:04

Селяни вимагають застрахувати їх від літаків

При розбудові аеропорту "Львів" до Євро-2012 розширять його злітно-посадкову смугу. Для цього треба забрати частину земель у жителів приміського села Сокільники. Люди проти.

У неділю 150 людей перекрили трасу при в"їзді до Львова. Тримали плакати: "Сокільники — не полігон!", "Ні другому Скнилову!".

— За нормами, аеропорт має бути за 20–30 кілометрів від міста, — каже місцевий житель Анатолій Вознюк. — І так збільшилася інтенсивність польотів разів у 10. Літаки над самими хатами літають на висоті 90–110 метрів.

У зоні ризику опиняться 220 будинків у Сокільниках, а також 810 помешкань сіл Холодновідка, Зимна Вода, Лапаївка і селища Рудно.

Шкодою селяни називають шумовий, інфразвуковий вплив, вібрацію, електромагнітні випромінювання від радіолокаторів, шкідливі викиди з двигунів літаків.

— Вони нам говорять, що була проведена державна експертиза. Ніякої експертизи в Сокільниках не було. Її робили у київських кабінетах на базі карти села 1942 року, коли тут було пару хат, — продовжує Вознюк.

В облдержадміністрації заявили, що на рахунки мешканців надійшло 5 млн 100 тис. грн як плата за 17,2184 га переданих аеропорту земель.

— Гроші ніби виділені, але ніхто їх не бачив, — заперечує Вознюк.

Селяни просять компенсувати їм шкоду будинкам та здоров"ю. А також видати страхові поліси.

— Рішення приймає не сама місцева влада. Підготовкою до Євро займаються міністерства. Аеропорт — власність держави, — пояснює Остап Процик із Львівської міськради. — Звинувачувати сьогоднішню владу в тому, що аеропорт, збудований у 1950-х роках, розташований занадто близько, — абсурд.

в облдержадміністрації відповіли, що не вбачають небезпеки у продовженні смуги, проект аеродрому має висновки епідеміологічної служби та Міністерства з надзвичайних ситуацій. Аеропорт прийматиме літаки нового покоління. Їх рівень безпеки вищий, ніж у тих, які літають сьогодні.

Зараз ви читаєте новину «Селяни вимагають застрахувати їх від літаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути