понеділок, 19 вересня 2011 05:30

Села може врятувати зелений туризм і відновлення традиційних ремесел

— Села на Львівщині може врятувати зелений туризм і відновлення традиційних ремесел, — вважає директор Сколівського районного центру зайнятості Іванна Тимоцко, 38 років. — Тут мають добре попрацювати сільські голови. Повинні проводити роз'яснювальні роботи, залучати фахівців, які би розповіли людям — як можна на цьому заробити. Мають піднімати дух у селі, щоб кожен задумався: як я можу влаштувати своє життя на місці?

Розповідає, що в селі Тухля створюють музей просто неба на 10 га.

— Там буде поселення ковалів, ткаль, різьбярів, пасічників, — каже Тимоцко. — По селах кожен другий чоловік уміє щось майструвати. Хай скерує своє вміння в бізнес.

Підзаробити можна і на громадських роботах.

— Особливо активні люди в Нижньому Синьовидному. Працюють над благоустроєм свого села, чистять місцевий парк, кладовище, — каже Тимоцко. — Заробляють трохи менше тисячі гривень. Це не багато, але ж люди не тратять грошей на проїзд, на обід додому ходять.

У двох селах ніхто не живе

У Львівській області налічують 138 сіл із населенням менш як 50 осіб. Про демографічні зміни в регіоні розповідає Таїсія Фалатюк з обласного управління статистики.

Де населення скорочується швидше — у селах чи містах?

— У селах, приблизно в 2,4 раза. Кількість народжених на тисячу жителів у селах становить 12,3. У містах — 10,6. Але в селах більше людей помирають. Торік показник смертності там становив 16,4 порівняно з 10,8 у містах. Приріст населення в селах із кожним роком зменшується.

Чи вплинула на ці показники криза?

— Після перепису населення 2001 року ми спостерігали збільшення рівня народжуваності — як у містах, так і в селах. Тепер уперше за останні дев'ять років — невеликий спад. Якщо 2001-го в сільській місцевості області народилися 9975 немовлят, то 2009-го — 12 873, а 2010-го — 12 324. У першому півріччі 2011-го кількість народжених також зменшилася — 5888 осіб. Це на 200 менше, ніж за той же період минулого року.

Де народжують найбільше?

— У селах Сколівського, Турківського, Яворівського та Жовківського районів. Найменше — у Бродівському, Золочівському, Радехівському, Жидачівському, Стрийському та Городоцькому. Там рівень народжуваності нижчий за 11 немовлят на тисячу населення. Найбільше похоронів було в селах Перемишлянського, Жидачівського, Буського районів, найменше — у Миколаївському та Яворівському. Знайти закономірність складно. Яворівський район завжди давав високі показники. Можливо, це пов'язано з тим, що там розташовані військові частини, відповідно більше молодих людей. Лідером із народжуваності традиційно є Турківщина. Мабуть, впливає віддаленість від великих міст, хороша природа.

Багато в області вимираючих сіл?

— На 2009 рік було 138 сіл із населенням менше 50 осіб. Найбільше — у Золочівському та Жовківському районах. Найменше — у Сколівському. Також у нас є два села без жителів — це Поляни Жовківського району та Мала Хвороща Самбірського.

Від чого люди помирають?

— Маємо загальну статистику по області — містах і селах. Майже дві третини смертей — від хвороб кровоносної системи. На другому місці — смерть від новоутворень. Цього року зменшилася кількість померлих від інфекційних і паразитарних хвороб, недуг органів травлення та кровоносної системи. У той же час зросла кількість померлих від захворювань органів дихання.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Села може врятувати зелений туризм і відновлення традиційних ремесел». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути