понеділок, 01 квітня 2013 07:45

"Після двох абортів один син став алкоголіком, другий — наркоманом"

4 685 абортів зробили на Львівщині торік. Це на 15% менше, ніж 2011-го. Більшість таких операцій роблять у лікарнях обласного центру.

— Не вірю, що абортів почали робити менше, — каже Леся Гусак, 44 роки, координатор школи сім'ї та осередку кризової вагітності "Надія" у Львові. Школа розташована при греко-католицькій церкві Вознесіння Господнього. Там читають лекції для вагітних. — Народжуваність не зростає. Можливо, поменшало хірургічних абортів, але не медикаментозних.

Найбільше абортів було зроблено в Дрогобицькому районі. Найменше — у Золочівському та Сокальському. З чим це пов'язано?

— До Львова й Дрогобича їдуть з інших районів. Там якісніша медична допомога. Золочів, Сокаль — віддалені, туди менше звертаються.

Кажуть, що найчастіше на аборт ідуть жінки 22-34 років. Підлітків мало. Чи це справді так?

— Аборти у неповнолітніх усі замовчують. Це ж, фактично, кримінальна справа. Через перший аборт така дівчинка може залишитися неплідною на все життя. Рідні не хочуть псувати репутацію доньці. Нашою наймолодшою пацієнткою була 13-річна з Пустомитівського району. Завагітніла після зґвалтування. У її мами — п'ятеро дітей, вагітна шостою. Але вони прийняли й ту дитинку.

Що спонукає жінок іти на таку операцію?

— Мама каже: "Роби аборт, бо я не буду тобі допомагати". Чоловік говорить: "Нащо нам стільки дітей?". Інколи ще лікар лякає, що дитина хвора. Жінка піддається. Хоча й УЗД-апарат може помилятися. Дехто думає, що коштів на дитину не вистачатиме. Таким кажу, що ті гроші все рівно підуть кудись. Знаю одну маму, яка зробила два аборти, потім народила двох дітей. Один син став алкоголіком, другий — наркоманом. Обоє передчасно пішли зі світу.

Які аргументи проти абортів наводите?

— Розповідаємо про негативні наслідки для здоров'я жінки. Уже 10 років працюю з пацієнткою, в якої мама постійно робила аборти, і вона пішла на один. Жінка має проблеми з батьками, чоловіком, дітьми. Не може самостійно приймати рішення.

Одна жінка прийшла на аборт, побачила нашу наклейку "Мамо, не вбивай мене", задумалася. У неї було троє дітей, четвертої хотіла позбутися. У кабінеті лікаря сказала, що ще подумає. Народила донечку.

Та не все вдається. Якось подзвонив чоловік, казав, що вони з дружиною вже старші, у них двоє дорослих дітей. Жінка завагітніла. Просив, аби ми дали засіб, щоби тої дитини позбутися. Я розповіла, що аборт зіпсує їхні стосунки. Казала, що є заклади, де можна анонімно народити дитину та віддати на усиновлення. Про вагітність навіть сусіди не будуть знати. За деякий час зателефонувала йому. Повідомив, що проблему вже вирішили без нас, дитина не народилася.

Ви працюєте з лікарями?

— Кілька років тому лікарка з віддаленого району нарікала, що часто медик стає заручником ситуації. Приходить пацієнтка, яка хоче зробити аборт. Лікаря зобов'язують виконати її прохання. Кажуть, що інакше вона це зробить підпільно, а лікар буде відповідальний за наслідки.

Від іншої лікарки почула, що є випадки, коли гінекологи святкують перший аборт. Його психологічно важко зробити. Колеги вітають, коли подолав цей бар'єр.

Зараз ви читаєте новину «"Після двох абортів один син став алкоголіком, другий — наркоманом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути