понеділок, 29 травня 2006 18:15

Перепелине господарство добили скандалом

Автор: фото: Наталя ЛАЗУКА
  Оператор фермерського господарства ”Під містом” Світлана Палій показує молодих перепелят
Оператор фермерського господарства ”Під містом” Світлана Палій показує молодих перепелят

За три тижні травня у тернопільських лікарнях із сальмонельозом опинилися один дорослий і троє дітей, двоє з яких — десятимісячні. Збудника хвороби почали шукати на приватному перепелиному господарстві "Під містом". Виробництво яєць на ньому повністю зупинили, птицю вибивають.

У міській санепідемстанції причиною захворювання вважають саме перепелині яйця. Їх у селищі Великі Бірки під Тернополем виробляє фермерське господарство "Під містом".

— Сирі яйця давали малюкам погано митими або зовсім немитими, — говорить про результати досліджень завідувач епідеміологічного відділу міської санепідемстанції Нінель Цяпа, 30 років. — Експертиза не знайшла збудника сальмонельозу в самому яйці, однак його виявили у змиві з поверхні шкаралупи.

Ми приїхали у Великі Бірки в розпал скандалу. Ферма для розводу перепелів — це двоповерховий житловий будинок, огороджений двометровим парканом. На подвір"ї тиша, ні душі.

— Cправи йшли вгору. Ми навіть не встигали відправляти яйця в магазини Тернополя, Франківська. Буває, замовляють 100 коробок, а ми можемо підвезти лише 30. А тут таке... — запрошує у помешкання власник перепелиного господарства Ігор Богачук, 52 роки.

Зараз пан Ігор згортає виробництво. Головний санітарний лікар області тимчасово заборонив йому продавати яйця. Та й люди не купують їх через страх перед хворобою. В результаті птахів забивають і заморожують у холодильних камерах. За кілька тижнів із шести тисяч перепелів на господарстві залишилося чотири.

У будинку пахне, як у сільському курнику. Усередині холодильник, де зберігають яйця, два інкубатори — один більший за розміром. Піднімаємося сходами на другий поверх. У клітках тісниться дрібна птиця.

Ігор Богачук помітно хвилюється. Господарство він розбудовував роками, а тепер має згорнути його за тижні — у чоловіка здають нерви. Він готовий говорити про перепелів годинами.

— У постанові санепідемстанції говориться, що ферма знаходиться серед села. Так, але ми дотримуємося всіх санітарно-гігієнічних вимог, навіть опромінюємо яйця кварцом, — не стримує хвилювання господар і голосно додає:

— У нас лише п"ятеро працівників мають доступ до птахів, — приєднується до розмови  оператор-пташник Світлана Палій, 42 роки, взявши у руки перепела. — Яйця весь час беремо руками, споживаємо їх. Дітям своїм даємо. Проходить контроль не лише птиця, а й корми, якими годуємо.

За селом, на місці колишньої ферми, Ігор Богачук розпочав будівництво нового цеху з вирощення перепелів. Узявши кредит, підприємець викупив шмат землі. Але каже, що з переміщенням виробництва вже не продаватиме сирих яєць. Підприємцеві здається, що його справу хотіли просто знищити конкуренти чи недоброзичливці.

— Яйця продавалися у різних магазинах, а заразилися лише тими, які купили в супермаркеті "Родина". Хоча збудника хвороби в нас так і не знайшли, — з відчаєм махає рукою Ігор Богачук. — Тепер будемо продавати мариновані яйця. Цей продукт у нас ще маловідомий. А з тушок перепелів у Львові вироблятимуть паштет.

Лабораторія інфекції не знаходить

Лікарі лабораторії ветеринарної медицини 11 разів проводили дослідження на фермі "Під містом" і жодного разу нічого не виявили.
— Я думаю, сальмонели у перепелиних яйцях ми не знайдемо. Джерело інфекції не там шукають, — каже провідний лікар-бактеріолог обласної лабораторії ветмедицини Романія Скрипчук, 57 років. — Птахи не хворіють, трупиків ми не побачили. Перепели здорові. Знаєте, сальмонельоз дуже рідко буває в яйці. Я вже 20 років працюю і за цей період лише раз виявила сальмонелу в несвіжому курячому яйці, яке, до речі, пролежало три місяці. Потрібно ще точно встановити діагноз.

Зараз ви читаєте новину «Перепелине господарство добили скандалом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути