четвер, 08 жовтня 2009 17:05

Павла Барнацького чотири рази звільняли з міліції

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Павло Барнацький приймає відвідувачів у офісі обласного об’єднання Партії захисників Вітчизни
Павло Барнацький приймає відвідувачів у офісі обласного об’єднання Партії захисників Вітчизни

Керівник львівського обласного осередку Партії захисників Вітчизни 56-річний Павло Барнацький — головний консультант комітету Верховної Ради з питань правосуддя. Відстежує справи зі зловживання владою львівськими чиновниками і можновладцями.

Розмовляємо в Будинку працівників торгівлі в центрі міста. На першому поверсі — офіс обласної організації Партії захисників Вітчизни. У невеличкій кімнаті стоять стіл, крісло та старий диван. На них — партійна періодика. Єдине вікно заґратоване.

Ви розповідали, що депутат облради Євген Буба незаконно захопив ліси на Львівщині. Це правда?

— Шляхом махінацій і підробки документів він неправомірно заволодів 11 тисячами гектарів лісу в Мостиському районі. Сесія облради надала йому угіддя, не розірвавши угоди з попередніми орендарями — місцевим мисливським товариством. Він правдами-неправдами отримував згоди сільських рад. Такі випадки непоодинокі.  Є ще відомі всім брати Дубневичі (Ярослав Дубневич — депутат обласної ради; Богдан Дубневич — депутат Львівської міської ради. Обидва бізнесмени. — "ГПУ"). Вони взяли в оренду 35 тисяч гектарів лісу у Стрийському районі. Коли приймалося рішення, то Євген Буба бігав по залу і переконував депутатів, що треба голосувати "за". І якщо у першому випадку надали хоча б фіктивні дозволи сільських рад, то в другому — і цього не було. Їм просто віддали ліси. Облраді треба зупинитися з дерибаном, бо прийде народ і викине їх вилами, як совєтську власть в 1990 році. Землі на 80 відсотків вже розділені. Тепер місцеві олігархи кинулися до лісів, бо це теж багатство. Якщо 10 років тому гектар землі можна було купити за 10 тисяч доларів, то сьогодні його ціна — 10 мільйонів доларів. Так само і з лісами: сьогодні беруть за безцінь, а потім продадуть дорожче.

Які суми хабарів ходять у судах?

— Кажуть, від кількох сотень до мільйонів доларів. Щоб стати суддею, треба викласти від 10 до 100 тисяч доларів.

Чому проти судді Ігоря Зварича порушили кримінальну справу, а довести її до суду не можуть?

— Я теж не розумію, чому проти Зварича. Він що, єдиний бере хабарі? Хто розвалив промисловість в Україні? Господарські суди! Вони приймали тисячі неправосудних рішень!

У Львові було виконано чимало замовних убивств. Чому жодне не розкрито?

— Убивство екс-губернатора Степана Сенчука було вчинене з бізнесових мотивів. Як керував областю, то нажив дуже багато ворогів. Сенчук хотів у кожній успішній структурі бути співзасновником. Або власноруч, або через підставних осіб. Убивство Богдана Дацка, директора склодзеркального заводу, — перерозподіл власності. Кажуть, йому запропонували відмовитися від бізнесу. Бізнесмен Ігор Кульчицький поплатився за своє кримінальне минуле. Він був одним із керівників злочинного угруповання авторитета Ореста Завінського, відомого під прізвиськом Завіня. Я сумніваюся, що хоча б одне розкриють.

Я сказав: якщо хочете, щоб вас поважали, посадіть Доктора

У цьому є вина нинішнього керівника обласної міліції Василя Пісного?

— Він не ідеал. Кожен керівник залежний від вищестоящих. Як тільки Василь Пісний прийшов на посаду начальника міліції Львівщини, то я з ним зустрівся в його кабінеті. Говорили про Доктора (Зіновія Доктора, власника мережі аптек "Доктор". — "ГПУ"), який 20 років травив трамадолом молодь. Я сказав: якщо хочете, щоб вас поважали, посадіть Доктора. Зараз триває вже суд проти нього. Там наклали арешт на десятки машин, квартир і 20 мільйонів доларів.

Кажуть, Василь Пісний подарував на 18-річчя доньці Наталії готель у центрі Львова. Звідки в нього такі гроші?

— Про це нічого не знаю.

Ви працювали в Галицькому райвідділі міліції Львова. Чому вас звільнили?

— Мене чотири рази звільняли, а потім через суд поновлювали. Кожен генерал, який приходив в область, починав із Барнацького. Усім я не подобався. Свого часу за моїми поданнями було знято чотири керівники обласної міліції (кого саме, не уточнює. — "ГПУ"). У 1999 році за вислугою років відправили на пенсію. Рішення про моє звільнення приймали в Трускавці в присутності Кучми. Співпрацював із депутатами Верховної Ради: Степаном Хмарою, Юрієм Кармазіном та іншими. Кармазін запропонував працювати в комітеті з правосуддя при Верховній Раді.

Депутат Євген Буба готує позов на Барнацького

Наприкінці вересня Павло Барнацький на прес-конференції у Львові розповів про факти зловживання владою місцевими чиновниками. До публікацій в Інтернеті з"явилося чимало коментарів про самого Барнацького.

"У далекі 90-ті львівського дільничного, майора міліції, який курував знаменитий Галицький ринок, було звільнено зі скандалом із лав МВС та відкрито кримінальну справу за здирництво з працівників ринку", — пише відвідувач сайту "Zik.com.ua" під ніком "Заслужений".

На сайті "Zaxid.net" відвідувач "Вед" додає: "Скільки по ньому було відкрито кримінальних справ, знає лише він та Василь Пісний, який помагав Паші їх закривати".

— Я не хочу з паном Барнацьким мати справ, — каже "ГПУ" екс-начальник обласної міліції Михайло Янковський на прохання прокоментувати інформацію в Інтернеті. Саме він остаточно звільнив Павла Барнацького з міліції. — Він каже, що рішення по ньому приймали в присутності Кучми. Це смішно. Він був звичайним дільничним, і було б забагато честі, аби його звільняв сам президент країни.

— Мій адвокат готує позов на Барнацького, — розповідає депутат Євген Буба, 51 рік. Його Павло Барнацький звинуватив у незаконному захопленні лісів. — Знайомий виграв у нього суд. Проте той не виконує рішення.

Зараз ви читаєте новину «Павла Барнацького чотири рази звільняли з міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути