понеділок, 26 березня 2012 06:30

Нове гасло влади: справедливо та соціально

Проголошені президентом України соціальні ініціативи стали ударом для політиків-популістів та приємною новиною для простих громадян нашої держави. Їх реалізація знаменуватиме встановлення більшої соціальної справедливості.

Цілі президентських ініціатив дійсно амбітні. Проте, після ретельного аналізу, експерти доходять висновку, що вони не лише амбітні, а й реальні. Так, за словами першого заступника глави Адміністрації президента Ірини Акімової, у державному бюджеті сьогодні є додаткові 10-11 млрд грн, які можна спрямувати на реалізацію проголошених Віктором Януковичем соціальних ініціатив. І тут виникає цілком логічне питання: звідки взялися такі кошти? Відповідь криється, хоч як це дивно звучало б, в ефективній економічній політиці влади. Таку суму вдалося отримати за рахунок надходжень ПДВ та збільшення надходжень від податку на прибуток.

Загалом на реалізацію соціальних ініціатив потрібно близько 16 млрд грн. 10 млрд з цієї суми — це збільшення і перерахунок пенсій для пенсіонерів та військовослужбовців. Тому зараз можна стверджувати, що для покриття пакета соціальних ініціатив є відповідні фінансові джерела.

Іншим вагомим фактором практичної реалізації ініціатив президента України є неприпустимість увімкнення друкарського верстата, до якого в Україні звикли звертатися у скрутну хвилину.

Варто згадати про наполегливі пропозиції Віктора Януковича щодо ухвалення Верховною Радою закону про податок на багатство. На думку економістів, такий закон лише за перший рік своєї дії може принести до півмільярда гривень. Ще близько 5,5 млрд грн може дати прийняття закону про лібералізацію ринку корисних копалин, який введе ринковий продаж ліцензій на їх видобуток.

Першочерговим завданням влади є надання допомоги тим категоріям населення, які найбільше цього потребують. Мова йде про перехід від безсистемних виплат до адресної допомоги та соціальних послуг, які відповідають запитам конкретної людини і сім'ї.

Поговорімо про найбільш знедолену категорію громадян — пенсіонерів.

Попри те, що за останні два роки в Україні мінімальна пенсія зросла на 40%, президент Віктор Янукович залишається незадоволеним такими показниками. З ним навряд чи можна сперечатися, адже сьогодні 4 млн українців отримують пенсію меншу за фактичний розмір прожиткового мінімуму — у січні цього року він становив 870 грн.

У найскрутнішому становищі опинилися переважно ті, хто вийшов на пенсію п'ять, 10, 15 років тому і раніше. Причина у тому, що розмір пенсії залежить передусім від року виходу на пенсію, а не від трудового стажу чи зарплати. Тому з 1 травня цього року майже 9 млн українців, які вийшли на пенсію до 2008-го, повинні почати додатково отримувати щомісяця в середньому по 100 грн.

Крім того, з 1 травня поточного року підвищать доплати — із 28% до 42% прожиткового мінімуму непрацездатних осіб — до пенсій членів сімей інвалідів війни, які вмерли. Кожен з них протягом травня-грудня матиме надбавку в середньому 119,1 грн.

На думку вітчизняних політологів, соціальна програма Віктора Януковича має всі шанси на успіх. По-перше, вона системна. По-друге, базується на реальних коштах. І, по-третє, соціальні ініціативи президента — це не банальний "викид" нічим не підкріплених грошей, а один із головних пріоритетів сучасної державної політики України. Що варте як уваги, так і поваги.

Зараз ви читаєте новину «Нове гасло влади: справедливо та соціально». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути