понеділок, 09 липня 2012 06:00

Необхідно вдосконалити Конституцію

У ніч на 28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла Конституцію України. Після 16 років дії Основного закону сьогодні виникла потреба його удосконалення. Цілком імовірна кардинальна зміна.

У далекому 1996-му Україна закріпила у правовому полі свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Це сприяло вдосконаленню організації внутрішнього життя країни та відносин з іноземними державами, а також міжнародним і міждержавним утвореннями. Основний закон давав гарантії мільйонам українцям.

Розмови щодо конституційних змін продовжувалися не один рік. Особливо вони активізувалися наприкінці 2004 року, коли президент Леонід Кучма підписав указ про зміни до Конституції. Планували, що держава має стати парламентсько-президентською.

На сьогодні необхідність вдосконалення Основного закону нашої держави не викликає сумнівів. Тому напередодні Дня Конституції відбулося перше засідання Конституційної асамблеї. Її створили 17 травня указом президента Віктора Януковича.

— Головна мета полягає в тому, що в Конституції мають бути закладені не тільки положення, а й відповідальність за їх невиконання, — пояснює голова Конституційної асамблеї, екс-президент 83-річний Леонід Кравчук. — Скажімо, у нас записана в Конституції норма — народний депутат голосує особисто. І все. А яка відповідальність буде, якщо він не голосує особисто — не виписано. У Конституції має бути написано, що в разі невиконання цієї норми, депутат несе відповідальність: або позбавляється мандату, або ще щось.

Екс-президент наголосив, що Конституційна асамблея зробить усе, щоб були виписані такі норми, які передбачають покарання за недотримання або за невиконання норм Конституції.

Щодо питання того, як обиратиметься президент держави, Леонід Макарович повідомив, що, окрім всенародного обрання, він не бачить іншого шляху. До речі, такої ж думки й переважна більшість членів Конституційної асамблеї, яких 95.

За словами радника президента, секретаря Конституційної асамблеї Марини Ставнійчук, легітимність сьогоднішнього конституційного процесу мають затвердити кілька моментів.

— Має відбутися широкий, якісний і фаховий діалог, — каже 47-річна Марина Ставнійчук. — Також — дотримана чітка конституційна процедура внесення змін до Конституції. І якщо ми досягнемо позитиву у двох моментах — спочатку проведемо якісний, фаховий діалог, дійсно відпрацюємо ті пропозиції, які будуть працювати на суспільство, а далі процедура буде чітко дотримана виключно, як це передбачено 13-м розділом Конституції України, то можна буде чітко констатувати — в Україні питання легітимності Конституції, влади та опозиції буде знято.

Старт діяльності Конституційної асамблеї засвідчив, що процес конституційних змін зрушений. І за словами її членів на початок 2014 року Україна може отримати нові якісні зміни, що поставлять державу на зовсім інший — вищий щабель конституціоналізму.

Зараз ви читаєте новину «Необхідно вдосконалити Конституцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути