понеділок, 12 грудня 2011 06:30

На користування ліфтом введуть картки

29 листопада в новобудові в селищі Добротвір Кам'янка-Бузького району на Львівщині загинув у ліфті 42-річний Ігор Коземко. Коли виходив із кабіни, двері закрилися, затиснули його посередині тулуба. Ліфт поїхав угору, чоловіка задавило.

Жителі області хвилюються, чи безпечно користуватися ліфтами. Найбільше їх у житлових будинках Львова — 2010. Більшість потребують ремонту. Цього року відновили лише 20.

— Встановлення нового ліфта коштує 250 тисяч гривень, — розповідає начальник міського управління житлового господарства Юрій Голець, 34 роки. — Термін експлуатації кожного становить 25 років. Після цього його треба міняти або проводити капітальний ремонт. Але бракує коштів. Ліфти у Львові обслуговують шість приватних фірм. До них треба звертатися, якщо запідозрите несправність. Наприклад, коли в ліфті немає світла, або якщо він видає дивні звуки при русі. Контакти цих фірм повинні бути в кожному під'їзді.

Найстаріші ліфти діють у Шевченківському і Залізничному районах міста. У центральній частині працюють кілька кабін, яким понад 100 років.

За останні п'ять років поломок, які призвели б до людських жертв, у Львові не було.

— Кожен ліфт наші інженери оглядають щонайменше раз на чотири-п'ять днів, — каже Юрій Голець. — На щастя, останнім часом стали менше красти деталі механізмів, аби здати на брухт. Але жителі й далі доводять ліфти до нищення. У жодному разі не можна перевозити ліфтом вантажі — він розрахований на вагу чотирьох осіб. Заборонено затримувати двері, через це механізм швидше зношується, стрибати, бо стираються гальма. Хочемо використати досвід Тернополя — там ввели спеціальні картки на користування ліфтом. Їх видають тільки тим мешканцям, які оплачують послугу.

Зараз ви читаєте новину «На користування ліфтом введуть картки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути