четвер, 01 липня 2010 18:11

На іконі Богородиці пишуть дитячі імена

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Тернополянка Марія Штроєвус молиться до ікони Богородиці усю вагітність. Жінка вірить, що це допоможе легко народити дитину
Тернополянка Марія Штроєвус молиться до ікони Богородиці усю вагітність. Жінка вірить, що це допоможе легко народити дитину

— На образі вже стільки дитячих імен, що місця не вистачає, — тернополянка 37-річна Оксана Гребеняк показує ікону, на якій зображена Богородиця у голубому вбранні з Ісусом на руках. На зворотному боці різними почерками написані імена та прізвища. 11-й рік у Тернополі передають цю ікону по сім"ях. Жінки вважають, якщо молитися біля неї, то вагітність і пологи пройдуть легко.

— Часом буває, хтось візьме образ і мовчить, — продовжує Оксана. — Треба шукати, в кого він, бо наступна родина вже запитує. Якогось спеціального ритуалу передачі немає. Просто знімаю зі стіни у вітальні й віддаю.

— Так часто ікону забирають, що в рік по пару тижнів у хаті затримується, — додає чоловік Тарас Гребеняк, 43 роки.

Образ Гребенякам подарував духівник Кафедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці — отець Тадей. Оксана там регентом у хорі.

— 18 квітня 1999-го наш хор святкував третю річницю, того ж дня я народила третю дочку Мирославу, — згадує. — У нашому колективі було ще кілька вагітних. Вони попросили взяти ікону додому. Молилися біля неї — у всіх легко пройшли пологи. Так і пішла слава. Передаємо образ родичам, друзям, знайомим знайомих. Назвали образ Скора Помічниця Вертепівська.

Жінка рік молилася, але не завагітніла

У Гребенюків четверо доньок. Найстаршій Соломії — 16, Іванні — 13, Мирославі — 11 та Василині — 6 років.

— Як Василину чекала, то молилася багато, це додає віри, що все пройде добре. Так і вийшло, — стверджує Оксана. — Люди часом думають, що ікона як чарівна паличка. Взяли в сім"ю, раз помолилися — і станеться чудо. Але ж у Святому Писанні сказано: по вірі вашій воздасться вам. Була історія, коли одна жінка рік молилася, але не завагітніла. І таке буває. Бо то ж не чудотворна ікона.

33-річний Олег і 30-річна Зоряна Удичі двічі брали ікону до себе. Виховують 7-річну Мар"яну і Соломію, 4 роки.

— Дізналися від друзів, що з появою ікони в домі пологи в жінки мають пройти легше, — розповідає Олег Удич. — Повісили на стіну,  вчепили вишиваний рушник. Тримали її в себе до хрестин старшої донечки Мар"янки. А коли молодша Соломійка мала народитися, то Мар"янка уже з нами молилася. Так і молитви вивчила.

Зараз ви читаєте новину «На іконі Богородиці пишуть дитячі імена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути