неділя, 14 січня 2007 18:37

На фестивалі "Маланок" Янукович цілувався з Путіним

Автор: фото: Олег СНІТОВСЬКИЙ
  Під час фестивалю ”Маланок” в селі Горошова Борщівського району на Тернопільщині ватага нарядилася у вбрання військового загону хімічного захисту. Хлопці ходили по хатах і ”витравлювали нечисть”
Під час фестивалю ”Маланок” в селі Горошова Борщівського району на Тернопільщині ватага нарядилася у вбрання військового загону хімічного захисту. Хлопці ходили по хатах і ”витравлювали нечисть”

У селі Горошова Борщівського району на Тернопільщині в ніч із 13-го на 14 січня щороку відбувається фестиваль "Маланок". За давньою традицією гурти ряджених ходять від хати до хати. На Щедрий вечір один із самодіяльних акторів перевдягається Маланкою, інший — Василем. В гурті інших перебиранців Маланка та Василь щедрують і розігрують комічні сцени.

За радянських часів маланкувати забороняли, але горошівських парубків це не зупиняло. Вони переодягалися в фашистів, пародіювати яких не забороняли. Потім із Маланкою ходили Ленін, Горбачов, Лазаренко, Кучма. Тепер переодягаються на Тимошенко, Ющенка, Януковича, Путіна.

— Після п"ятого класу кожен хлопець два роки перебирається на когось і лише після того може бути Маланкою. Зазвичай маланкує один раз, — розповідає 21-річний Назар Підвисоцький у військовій формі. — Цього року в селі є чотири Маланки. Мій брат — одна з них.

Двох Маланок зустрічаємо під сценою на сільському майдані. 20-річний Святослав Підвисоцький тримає в руках кошик червоних яблук.

— Пригощайтеся, Маланці відмовляти не можна!

Повз нас проходить дівчата у костюмах рудих білок. У руках тримають плакати: "Будеш пити — зловиш білочку!" — натякають на гарячку.

— Я дуже нічний і дуже звабливий метелик, — пливе натовпом 25-річний Андрій Ктитор із блискучими антенами на голові.

П"ятеро мисливців із саморобними гвинтівками охороняють символічного чорного кабана близько десяти метрів завдовжки та чотири заввишки.

— Робили його три тижні, понад тисячу гривень стратили, — розповідає 18-річний Назар Незнайомий. — На металеву арматуру навішали 150 порізаних мішків. Ікла зробили з дерева.

Тим часом на сцені грають політичний театр. Селяни в масках священика, Тимошенко, Ющенка, Вітренко та Путіна ховають Януковича. Біля труни напис: "Погиб за Україну без Кремля".

— Я не помер, і ми з тобою, Володя, ще погазуємо! — вигукує Янукович і лізе цілуватися до Путіна.

Свято на майдані триває до обіду 14 січня. За ніч парубки повинні обійти з Маланкою хати всіх дівчат. Після ранкової відправи в церкві на майдані спалюють солом"яного дідуха — пускають із димом усе лихе. Після цього визначають переможців нічного карнавалу.

У Горошовій 707 дворів, 1944 жителі. Клубу немає, селяни живуть із того, що вирощують помідори та огірки. Овочі продають на ринках Тернополя та Львова.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі "Маланок" Янукович цілувався з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути