понеділок, 03 жовтня 2011 06:15

Львів'янки найчастіше виходять заміж за поляків та росіян

  Заступник начальника обласного управління юстиції Ірина Олива радить записуватися на церемонію реєстрації шлюбу за три місяці, бо великі черги. Подавати документи можна за місяць
Заступник начальника обласного управління юстиції Ірина Олива радить записуватися на церемонію реєстрації шлюбу за три місяці, бо великі черги. Подавати документи можна за місяць

311 жителів області одружилися з іноземцями за вісім місяців цього року. Переважно зі Львова, Дрогобицького, Жовківського, Стрийського районів. 70% — жінки.  Найчастіше укладають шлюби з поляками, росіянами, італійцями, турками, канадцями, американцями, молдованами. Говоримо про це з Іриною Оливою, 47 років, заступником начальника обласного управління юстиції.

— Цього року інтернаціональних шлюбів на кількадесят більше, ніж за такий період торік. Наші чоловіки відповідальні та надійні, а жінки гарні й працьовиті. Це цінують іноземці. Знайомляться під час навчання в університетах, під час подорожі чи на заробітках. Ми не розпитуємо про почуття чи причини одруження, виконуємо суто юридичну роботу. Але бачимо, що більшість закохані одне в одного. Шлюбний контракт укладає одне подружжя із 10. Недавно 88-річний австралієць одружився з молодицею трохи за 30 із Жовківського району. Контракту не укладали.

Які документи треба надати іноземцю, щоби побратися з українкою?

— В Україні, на відміну від країн Євросоюзу чи сусідніх Росії й Білорусі, простіше зареєструвати шлюб. Тому українці одружуються з іноземцями тут. Закордонним женихам потрібно лише подати паспорт громадянина країни та довідку з їхнього органу влади про сімейний стан. У деяких державах дають ще й дозвіл на реєстрацію шлюбу. Довідки про медичний стан, несудимість, легальність перебування непотрібні. Усі документи мають бути перекладені українською мовою і завірені нотаріусом. Щоб шлюб, укладений в Україні, визнали в країнах Європейського Союзу, його потрібно легалізувати. У ДРАЦСі засвідчують свідоцтво про реєстрацію шлюбу. Платною кур'єрською поштою відправляють ці документи в Міністерство закордонних справ України, до Департаменту консульської служби. Лише після того, як на документі поставлять апостиль, міжнародний штамп, шлюб визнають на території обох держав. У країнах колишнього Радянського Союзу легалізація не потрібна.

Які документи потрібні українцям, щоб зареєструвати шлюб за кордоном?

— У різних країнах інакше, цю інформацію потрібно самостійно перевірити. Можуть вимагати і медичну довідку, і довідку про несудимість, і багато іншого. Щоб легалізувати шлюб в Україні, слід документи із його реєстрації надіслати в українське консульство, яке розташоване в країні, де офіційно укладений шлюб.

Комусь відмовляли в реєстрації шлюбу?

— Ні, цього ми не можемо. Українські дівчата можуть одружуватися із 17 років, хлопці з 18. Велика вікова різниця, національність, віра, небажання батьків не можуть стати перешкодою. Але є винятки. Наприклад, наречені є близькими родичами одне одному. Або якщо працівник отримає достовірні відомості, офіційно підкріплені, що хтось із наречених перебуває у шлюбі.

Одного разу прибігали батьки 23-річного львів'янина, просили не реєструвати його шлюб із 40-річною литовкою. Тут працівники загсу безсилі, люди повнолітні, це їхнє життя.

Яка пара найбільше вразила?

— У серпні на консультацію прийшли наречені. Вона — українка, він з Бангладеш. Обоє молоді, років по 25. Знайомі кілька місяців, але одне одного не розуміють, англійської не знають. Як вони спілкуються? Як взагалі познайомились, я так і не зрозуміла. Попросила прийти  наступного разу з перекладачем.

Вражає, коли дівчата їдуть на постійне місце проживання до мусульманських країн, виходять там заміж. Вони ж мало захищені законодавством, там інша релігія, звичаї.

Чи особливі церемонії шлюбів з іноземцями?

— Їх ведуть державною мовою, багато хто запрошує перекладача. Були весілля у національному стилі, причому нареченим був чорношкірий хлопець із ПАР. Добре розмовляв українською. У міському загсі у червні було весілля в шотландському стилі — наречений одягнувся у спідницю-кілт. До Євро-2012 Львівський загс хоче запровадити нову послугу — реєстрацію шлюбів з використанням символічних елементів іноземних держав, прапорів та пісень. На чемпіонат з'їдуться багато іноземців. Буде багато весіль.

Зараз ви читаєте новину «Львів'янки найчастіше виходять заміж за поляків та росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути