понеділок, 04 липня 2011 00:30

Львів'яни звикнуть сортувати сміття за 20 років

Автор: фото: Ольга ШВЕД
  Юрій Голець: ”Встановлені понад три тисячі контейнерів для пластмасових пляшок”
Юрій Голець: ”Встановлені понад три тисячі контейнерів для пластмасових пляшок”

— Більше року в місті сортують відходи городян. До сортування люди потрохи звикають, а користь від цього явна. У першу чергу на сміттєзвалище потрапляє менше відходів, це вирішує проблему його переповнення, — каже начальник управління житлового господарства Львівської міської ради Юрій Голець, 34 роки

Хто у Львові займається сортуванням і вивезенням сміття?

— Міська рада провела тендер, і тепер є шість фірм-перевізників і дві приватні компанії, які займаються роздільним збором сміття і його вивезенням. Фірми купують за власні кошти контейнерні баки для сортування, облаштовують майданчики для сміття, забезпечують вивіз відходів. Кожна фірма обслуговує в середньому п'ять-шість комунальних підприємств. Зараз у Львові встановлені понад 3 тисячі контейнерів для пластмасових пляшок. За якістю роботи стежать жеки, жителі можуть телефонувати на гарячу лінію в міськраду і скаржитися. Але фірми працюють добре, бо існує велика конкуренція, тендер виграють найкращі.

Що отримують вони натомість?

— Роздільне сміття досортовують на базах і перепродують вторинну сировину на українські переробні підприємства або за кордон. Вартість, наприклад, тонни прозорих пляшок починається від 2 тисяч гривень. Зрозуміло, що цей етап у нашому місті лише почався. Поки що фірми працюють у збиток, але вже є покращення. Це визнають і вони самі, і влада.

Як використовують вторинну сировину?

— Перший плюс — відсортоване сміття відправляють на переробку, а не на Грибовицьке сміттєзвалище, яке і так переповнене. Друга перевага — пластик, скло, метал отримують друге життя. Наприклад, зі скла роблять нове скло, плитку, з пластику — контейнери для сміття, нові пляшки, навіть винайшли дизельне паливо, зі вторинного паперу роблять картонні ящики, шпалери. Це набагато дешевше, ніж на заводах виливати нове скло, чи, скажімо, пластмасу. В усьому світі це вже давно зрозуміли.

Як стимулювати людей сортувати сміття?

— У нас і так уже непогані показники — жеки звітують, що з кожним місяцем львів'яни стають свідомішими, тобто сортують своє сміття. Пластикові пляшки викидають окремо. Зі склом та папером гірше, тут конкуренція із пунктами прийому макулатури і скла. Поводженню з відходами треба вчити змалку, у школі на уроках екології пояснювати, що для природи краще. Австрійці вирішували цю проблему 20 років, думаю, і львів'яни звикатимуть стільки ж. В Австрії виросло покоління людей, яке з дитинства сортує сміття, і вчить цьому своїх дітей.

Зараз ви читаєте новину «Львів'яни звикнуть сортувати сміття за 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути