понеділок, 17 жовтня 2011 06:15

Іноземці імітують викрадення автомобілів

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У суботу, 1 жовтня, у Сихівський райвідділ міліції Львова прийшов громадянин Чехії. Заявив, що того дня у нього вкрали позашляховик БМВ Х 5. Мовляв, він залишив його на вул. Стрийській біля автовокзалу, відійшов у справах. Коли повернувся, машини не було.

Правоохоронці перевірили всі автозаправки, вулиці, де зупинялося авто після перетину кордону. Ніщо не вказувало на його перебування в районі автовокзалу. Слід вів у місто Стрий на Львівщині.

— Заявник зрозумів, що його слова не підтверджуються. І зізнався, що продав машину. Він знайшов покупця через інтернет. Написав йому, що не може пересуватися на своєму позашляховику по центральній частині Праги через заборону в'їзду туди великогабаритних машин. Тому може продати автомобіль терміново і дешевше. Про яку ціну домовилися, не каже. Він зустрівся з покупцем біля залізничного вокзалу у Стрию. Там і передав машину, — говорить Денис Харчук з обласної міліції. — Чех хотів на тому непогано заробити. Йому достатньо було взяти довідку з міліції про угон автомобіля, пред'явити її у своїй страховій компанії та отримати грошову компенсацію. Міліціонери затримали його, вивчають справу. Такі оборудки іноземців у нас не поодинокі. Місцевим жителям раджу бути пильними, коли купуєте у них авто.

За кордоном страхові виплати дорівнюють вартості машини. В Україні таке авто коштує близько $35–37 тис., у Чехії — $26–27 тис.

— Добре, що той чех зізнався. А от уявіть собі, міліція шукає викрадача машини. Виходить на чоловіка, який її купив. Як він доказав би, що не є крадієм? Упевнений, що у нього на той час не було жодних документів на цей автомобіль. Чех його точно не розмитнював, бо про це дізналися б страховики. Отже, і договору купівлі-продажу не було, бо його нереально оформити без розмитнення. Виходить, жодних підтверджень передачі майна і грошей не було, — каже 25-річний Тарас Бачинський, юрист компанії "Лігалейд". — Той стриянин, мабуть, має якісь зв'язки на митниці, і думав, що це йому допоможе оформити машину в Україні. В нашій області багато таких "розумників". Але робити такого не можна. Якщо купуєте авто в іноземця, вимагайте, щоб він розмитнив його. Або під'їдьте із власником до митниці і там розтаможте разом.

Зараз ви читаєте новину «Іноземці імітують викрадення автомобілів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути