четвер, 18 лютого 2010 20:50

Ігор Новосад став господарем палацу на 49 років

Автор: фото: Денис МАНДЗЮК
  Палац у селі Тартакові Сокальського району на Львівщині збудований 1896 року на фундаментах давнього замку Потоцьких
Палац у селі Тартакові Сокальського району на Львівщині збудований 1896 року на фундаментах давнього замку Потоцьких

Директор фірми "Нова Аркада" 48-річний Ігор Новосад з Нововолинська отримав у користування на 49 років палац XIX ст. у селі Тартаків Сокальського району Львівської області. Угоду про концесію підписав губернатор Микола Кміть.

— Фірма Новосада займається реставрацією історичних споруд, — переповідає секретар сільської ради Ольга Андрущак, 52 роки. — Сам виріс у сусідніх Шарпанцях. Дехто в селі дорікає: "От, продали палац, таку пам"ятку!". А ви подивіться, в якому він зараз стані. Ще трохи, й остаточно завалиться. Кілька років тому палац хотів викупити підприємець зі Львова. Планував облаштувати музей, готель, а в підвалах бар. Але у нас і так у селі три бари. Хто б туди ходив? Найкраще відкрити в палаці санаторій. Або готель. Туристи з Польщі до нас частенько заїжджають. Їх цікавить старий костел. Заодно дивляться на руїни палацу. І їдуть геть, бо готелю немає.

За умовами концесії, інвестор повинен виконати кілька вимог сільської громади.

— Під палацом проходить водопровід, — говорить Ольга Володимирівна. — Нехай побудує нову водонапірну башту для села. А ще облаштує новий сільський стадіон.

Палац збудований 1896 року на фундаментах давнього замку Потоцьких. Про замок писав австрійський письменник Леопольд фон Захер-Мазох в оповіданні "Мертві ненаситні". А палац належав заможній родині Лянцкоронських. Із приходом радянської влади тут розмістили школу. 1993-го навчальний заклад перенесли у новий будинок.

Із вікон нової школи добре видно палац. Секретар 33-річна Надія Мачевська закінчила Тартаківську школу 1993 року.

Місцеві розікрали все, ходять туди пісяти

— Фойє було просторе, сходи в різні боки розходилися. Станеш внизу, і всі класи видно, — згадує. — В кабінетах ліпнина гарна. А в просторих підвалах облаштували тир. Після того, як відкрили нове приміщення школи, палац стояв пусткою. А через два роки сталася пожежа. Мабуть, хтось недопалка залишив, а там же ще лежали старі зошити — от і зайнялося. Доки пожежники з Сокаля приїхали, вся будівля у вогні була.

Лунає дзвінок, зі школи виходить гурт дітей. 15-річна Юля Рубашевська погоджується показати палац. У двоповерхової будівлі з червоної цегли не залишилося жодного цілого вікна. Усередині розвалені дерев"яні сходи. Стеля обсипалася. Підлога місцями провалилася, під нею видніються пивниці. Вхід прикрашає гарна напівкругла решітка.

— Така була ще з протилежного боку. Зараз нею прикрасили в"їзд в село, де табличка "Тартаків", — говорить дівчина. — Влітку хлопці бігають сюди курити. Але гуляти тут небезпечно, підлога прогнила, можна провалитися у підвали. Кажуть, минулого року в палаці цигани копали, золото шукали. Чи знайшли щось? Не знаю. Жили табором за селом, а потім зникли.

Розповідати, що облаштує у палаці, Ігор Новосад відмовляється. Каже, взяв його у концесію, бо цікавиться архітектурою та історією.

— В газетах вже написали, що я планую стільки-то мільйонів у нього вкласти. Мені аж родичі почали телефонувати, розпитувати, звідки такі гроші, — обурюється у телефонній розмові з "ГПУ". — Місцеві довели палац до руїни, розікрали все, ходять туди пісяти. А тепер обурюються, розпитують, що там буде. Які бізнес-плани можна будувати в Тартакові? Розраховувати на п"ятьох алкоголіків? Зараз головне завдання — накрити палац, щоб зберегти від знищення. Далі побачимо, як складатиметься ситуація в Україні.

Згідно із постановою Кабінету Міністрів від 21 листопада минулого року, у концесію на Львівщині можуть передати два об"єкти. Це замки XV ст. у селі Свірж Перемишлянського району і XVI ст. у Старому Селі Пустомитівського району. Обидві пам"ятки потребують негайної реставрації.

На реставрацію фортеці треба більше мільйона євро

52-річний Йосип Бартош із селища Чинадійово Мукачівського району Закарпаття першим в Україні 2001 року взяв у оренду замок — фортецю XV ст. Сент-Міклош. Урятував від руйнації.

Перші кошти на відбудову виділило Міністерство культури Угорщини. Як гуманітарну допомогу надіслало 1 млн форинтів, це приблизно $5 тис. За це Бартош поміняв крівлю. Час від часу грошима допомагає обласна та районна влада.

Бартош реставрував перший поверх, на другому планує облаштувати зали для камерної музики, офіційних зустрічей. Щоб повністю реставрувати фортецю, потрібен 1 млн 300 тис. євро.

— У село почали йти туристи, — радіє сільський голова Чинадійова Іван Мошак, 53 роки. — Люди приїжджають із сусідніх санаторіїв подивитися на старовинний замок, а заодно знайомляться і з нашим селом.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Новосад став господарем палацу на 49 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути