четвер, 06 травня 2010 18:52

Дерева рубають уночі

Автор: фото: Оксана ЛІСНА
  Жителі села Хлівчани Сокальського району Львівської області заробляють на життя вирубкою лісу. Майже кожен господар тримає вдома коні. Ними возять деревину на пилораму
Жителі села Хлівчани Сокальського району Львівської області заробляють на життя вирубкою лісу. Майже кожен господар тримає вдома коні. Ними возять деревину на пилораму

"Фіру дров? Добре, нині вечером привезу. Можете вже пляшку ріхтувати. Гроші? Ну, та як з вас, то 150 гривень. Ну і фляшка", — кричить по телефону в маршрутці Червоноград–Хлівчани кремезний чоловік років 55-ти. Виходить на кінцевій зупинці.

Хлівчани Сокальського району Львівської області розташовані за 14 км від траси Червоноград–Рава-Руська. Південніше старовинного Белза. З трьох боків поселення оточує ліс. Тутешні сосни, дуби — головне джерело доходів місцевих.

В одноповерхових мурованих і дерев"яних будинках живе приблизно 2 тис. людей. 500 дорослих — безробітні. Майже в кожному дворі є коні. Дехто тримає навіть по дві пари. Ними обробляють землю та возять з лісу деревину.

— Без коня в селі ніяк. Та стій ти, — запрягає вороного у підводу 58-річний Михайло. На лівій руці не має мізинця. — Різав дерево на циркулярці. Відвернувся на хвилину і на тобі. Ей, не я перший, не я останній. Коло циркулярки чи бензопилки треба бути осторожним. У нас в селі всі з лісу живуть. А де гроші заробиш? За Союзу люди роботу мали. Були часи, коли в Хлівчанах ні одного безробітного не було. Хто в колгоспі працював, хто на червоноградських шахтах. Донедавна багато на Польщу їздили, на Москву. Потім та криза почалася. Місяцями дома сиділи, а жити за щось треба.

Грунтова дорога, що веде до лісу, розбита вщент. На болоті видно відбитки вгрузлих коліс та кінських копит. Іншим транспортом, аніж підводою, до лісу не доберешся.

У селі живе дві тисячі людей. 500 дорослих — безробітні

— Перевезти? — зупиняється фірман у кепці "Босс". На возі сидять троє молодих чоловіків у балонових куртках, протертих і брудних джинсах.

— А ви чого до лісу?

Зізнаюся, що журналіст. Обіцяю не фотографувати. Запитую, скільки заробляють з одної ходки.

— Здамо одну сосну на пилораму і буде за що погульбанити, — сміється Петро, 21 рік. — "Куб" сосни коштує 100–120 доларів, дуб — у два рази дорожчий. Зі сосни буде приблизно 0,5–0,7 "кубів" дерева, а дуб цілих два може мати, — прикурює сигарету "Бонд", пачку кидає на поле.

У лісі багато пеньків, кожних кількадесят метрів видно свіжий зруб.

Рубати дерева хлівчанці здебільшого ходять уночі. Тоді легше втекти від правоохоронців. Роботи бензопил майже не чути. Селяни засовують вихлопну у воду. Приглушують звук.

— Лісників, мєсних міліціонерів не боїмося. То свої люди. Все "замазано", — каже Петро. — З львівським "Беркутом" складніше. Правда, цієї зими хохма була. Дороги позамітало снігом. До лісу лише санями можна було заїхати. "Беркутівці" стоять "уазіком" під селом, а ти за пару метрів від них на конях проїжджаєш, — регоче.

Зрубані дерева везуть на місцеві пилорами.

— Їх у нас сім є. Ще декілька років тому було 12, — продовжує він. — Усі на окраїні села стоять, ближче до лісу.

300 000 кубометрів дерева втрачають ліси щороку

— У Західній Україні є не менше тисячі незареєстрованих пилорам. Всі вони працюють на краденій деревині. Щонайменше за день на лісопилку потрапляє кубічний метр браконьєрського дерева. Помножимо його на тисячу пилорам і на 300 днів, упродовж яких рубають дерева. 300 тисяч кубометрів дерева втрачають наші ліси щороку. І це за найскромнішими підрахунками, — каже 79-річний Михайло Голубець, почесний  директор Інституту екології Карпат. — Звісно, без наслідків для нас, наших нащадків така діяльність не минеться. Ліси виконують рекреаційну функцію, захищають ґрунти від ерозії, підвищують урожайність сільськогосподарських культур, регулюють водостік, продукують кисень.

Зараз ви читаєте новину «Дерева рубають уночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути