четвер, 18 березня 2010 16:43

"Якщо чоловік їстиме такі продукти протягом п"яти років, стане імпотентом"

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Наталія Павлічко нахвалює пенсіонерці моркву на Центральному ринку Івано-Франківська. Каже, овоч закарпатський, натуральний. Та бідкається на малу пенсію, купує лише дві морквини
Наталія Павлічко нахвалює пенсіонерці моркву на Центральному ринку Івано-Франківська. Каже, овоч закарпатський, натуральний. Та бідкається на малу пенсію, купує лише дві морквини

"Як настав піст, хтіла відмовитися від м"яса і перейти на овочі-фрукти. Але й но взялася до дієти, як ціни на ці товари різко поповзли вгору. Воно мало того, що дороге, то ще й з генами всякими. На базарі вже нічого нашого не купиш — як не Китай, то Африка", — нарікає домогосподарка Галина Ромузовська, 43 роки, з Івано-Франківська. У вівторок зранку прийшла на закупи на Центральний ринок.

Овочами тут торгують майже у кожній ятці. Продавщиця Наталія Павлічко, 20 років, за буряки та моркву править 5 грн/кг, за капусту —  5,5, огірки, помідори — по 15 та 16 грн. Найдорожчий часник — 24 грн за кіло.

— Помідори — іспанські, пекінську капусту беремо у Львові, але туди її привозять з Туреччини чи Голландії, — розказує. — Часник китайський. Огірки, кажуть перекупщики, з Богородчан наших, але я думаю, також з-за кордону привезені. А ось цибуля — точно наша, буряки і морква — закарпатські.

— Довідку про те, що ваші овочі нешкідливі, маєте? — питаю.

— Певно, що маємо! — відмахується. Розвертається до ваг обслуговувати покупця.

— Усі необхідні сертифікати є в нашій лабораторії на ринку. Звідти у нас двічі на тиждень беруть продукти на аналіз. Один коштує 15 гривень, — додає  36-річна Надія Гоцуляк. Торгує городиною за сусіднім прилавком. — Якщо овоч міститиме якісь шкідливі речовини, у нас вилучають цілу партію, то не так просто. Минулого тижня лабораторія завернула дві машини закарпатської капусти, вся була з нітратами.

Від зупинки біля ринку до супермаркету "Велика кишеня" їздить безкоштовна маршрутка. Її оплачує магазин. У ньому овочі та фрукти дорожчі, зате чисті й фасовані.

У жінок частіше з"являтимуться пухлини

У маркеті під обід людей небагато. Покупець підкочує візок до прилавка з фасованою картоплею по 17,59 за 2 кг, довго її роздивляється. Урешті прямує до великої корзини з овочами. Набирає у три кульки бульби по 6,29 грн, моркви по 8,35 та буряків по 5,39 грн.

— А чия картопля, ваша? — питає в працівниці, що викладає поряд яблука.

— З Києва привозять, а звідки туди везуть, не знаю, — відказує.

— ГМО має?

— Та яке ГМО? Повидумують, тоже мені! — злиться та.

— Більшість овочів, які потрапляють до нас, привезені з-за кордону, і майже всі модифіковані, — пояснює 47-річний Володимир Соколовський із "Івано-Франківськстандартметрології". — Перевіряти ці продукти ми не маємо повноважень, ними займаються санстанція і ветеринари. Як вони допускають ці товари на прилавки — загадка. Абсурдно, бо картоплю в наші супермаркети завозять з Африки. А саме на цьому континенті найбільше генетично модифікованих харчів.

Медики наголошують на шкідливості дорогих закордонних овочів.

— Продукти, які зараз завозять до нас, справді модифіковані, — вважає 65-річний Євген Романишин, заслужений лікар України з Івано-Франківська. — Це основна причина поширених тепер гепатитів, діабетів, панкреатитів. Люди частіше стали звертатися з цирозами, бронхіальними астмами. Гормони росту, які вливають в овочі та фрукти, впливають на репродукцію. Якщо чоловік їстиме такі продукти протягом п"яти років, стане імпотентом. У жінок частіше з"являтимуться пухлини. Це все замовчують, тому що така продукція дає надзвичайно великі прибутки. Раджу купувати продукти, вирощені в нас. Яблучка із хробачком, невелику, різного розміру, але екологічно чисту моркву, картоплю.

"Крутять носом, бо не однакова й не мита. Зато натурпродукт"

Екологічно чисті овочі можна купити в жителів приміських сіл на стихійних ринках. 71-річна Катерина Лупцій у середу зранку розклала дари свого городу на вул. Левицького в центральній частині Львова.

— Беріть, пані, картоплю, недорого віддам — за 2 гривні кіло. Беріть, бо дуже вже змерзла, — тупцює на засніженому асфальті. Торгує морквою, картоплею, часником і буряками. — Зрання по 4 думала продавати бульбу, тепер за 2 даю. Але ніхто не бере. Пани крутять носом, бо не однакова й не мита. Зато натурпродукт. Та які там нітрати? В яку земельку садила, з такої зібрала. На базар торгувати не йду, бо там за місце платити треба. Та й спекулянти зляться, що торг перебиваємо. Тут, правда, міліція гонить. Але мене, стару, не чіпають.

Картоплю Катерина Лупцій розклала на картонках у поліетиленових кульках. Поряд лежать дрібні головки часнику. За шість штук править 3 грн. Чотири довгі морквини віддає за 2 грн, п"ять великих червоних буряків за 2,5.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо чоловік їстиме такі продукти протягом п"яти років, стане імпотентом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути