понеділок, 05 листопада 2012 07:00

Адресні допомоги сприйняли як підкуп

1 322 733 мешканця Львівщини взяли участь у виборах до Верховної Ради України 28 жовтня. Явка виборців становила 67%. Перемогу в області здобуло всеукраїнське об'єднання "Свобода" — 38% голосів, Об'єднана опозиція — 35%, УДАР — 14%. В одномандатних округах перемогли семеро представників "Батьківщини", п'ятеро "свободівців" і один самовисуванець.

— П'ять років тому безумовну більшість в області мала "Батьківщина", — каже політолог Анатолій Романюк, 56 років. — Великий позитив "Свободі" дали результати передвиборних опитувань, які ставили її на межі проходження в парламент. Це мобілізувало частину виборців, які проголосували за націоналістів саме для того, щоб вони набрали прохідний відсоток.

"Свобода" набрала більше відсотків як партія, але отримала менше депутатів в округах.

— Перед виборами "свободівці" розподілили округи з Об'єднаною опозицією. В кожному районі балотувався лише представник однієї з цих двох сил. "Свобода" виграла всі свої округи, з представників "Батьківщини" програла лише Тетяна Чорновол.

У кількох округах програли фаворити. Яка причина?

— Громадські організації та церква закликали не піддаватися на підкуп. А саме так могли трактувати адресні допомоги Тараса Козака та Богдана Дубневича. Також людей більше цікавлять не обличчя, а партії, які представляють кандидати. Тому програв Дмитро Добродомов з УДАРу. Була велика частка електорату, який вагався до останнього моменту. На вибір цих людей вплинуло рішення Віталія Кличка не підписувати угоду з Об'єднаною опозицією.

100

голосів дописали Партії регіонів на одній із дільниць міста Сокаль. "Регіонали" отримали 30 голосів, однак на сайті ЦВК подали цифру 130. Виявилося, хтось домалював одиницю у протоколі.

468

голосів набрала на Львівщині партія "Народно-трудовий союз України". Це найгірший результат в області. На 10.00 четверга обробили 99,39% бюлетенів.

 

Зараз ви читаєте новину «Адресні допомоги сприйняли як підкуп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути