понеділок, 11 липня 2011 05:15

"Племінник щодня з мамою в Італії зідзвонюється"

Автор: фото: ІГОР ХОМИЧ
  Андрій Савчук  поправляє радіомодем на даху свого будинку у селі Пикуловичі Пустомитівського району. Пристрій встановили на пару з сусідами. Щомісяця платять 100 гривень за безлімітний інтернет
Андрій Савчук поправляє радіомодем на даху свого будинку у селі Пикуловичі Пустомитівського району. Пристрій встановили на пару з сусідами. Щомісяця платять 100 гривень за безлімітний інтернет

У селі Пикуловичі Пустомитівського району в кожній третій хаті є інтернет. Місцеві жартують, що так їхнє село ближчає до Європи. Пикуловичі за 20 км від обласного центру, населення — 1,5 тис. людей.

Першим інтернет провів собі Алекс Сатлер, 32 роки.

— Чотири роки тому замовив тариф від "Піплнет", — розповідає. — Модем коштував 900 гривень, ще 200 — віддав як аванс. Платив по 10 копійок за мегабайт. Зараз найпопулярніші в Пикуловичах провайдери — "Уарнет" і "Аз-Техно". Є ще 2G-інтернет від Life:), але він порівняно дорогий і повільний.

Алекс створив сайт села. Кілька разів на місяць поповнює його новинами. Серед останніх "Через гігантські цистерни в селі відключили електропостачання", "Щоб не віддавати 600 гривень боргу, подруга підсипала жительці з Пикуловичів ртуть у чізбурґер", "Наші на шоу Савіка Шустера".

— На форумі сайта зареєстровані 56 людей, — продовжує. — А ще створив "Пикуловичівський пошуковик" — на основі сайта "Ґуґл". Закликаю всіх, хто є патріотами рідного села, ставити його собі стартовою сторінкою. 130 людей є в групі Пикуловичів "ВКонтакте". Студенти качають реферати, зависають у соціальних мережах. А ще спілкуються з родичами через "скайп". Мій племінник щодня з мамою в Італії зідзвонюється. Каже, коли вона тут жила, рідше розмовляли, ніж тепер по "скайпу". У селі в усіх городи, то в мережі погоду вишукують. Аби знати, коли краще косити, коли сапати. Інтернет додому проводить в основному молодь. Старі взагалі до комп'ютера підходити бояться.

Депутат сільради 28-річний Роман Барабаш закидає на сайт новини про виступи місцевої футбольної команди "Ватра" в першості області.

— У моєму виборчому окрузі з 30 хат у вісьмох є інтернет, — рахує на пальцях. — Я більше року користуюся тарифом "Ого! Мобільний 256". Він повільний, але мені підходить найкраще. Маю ноутбук, можна собі сісти в садку і читати новини. Стартова сторінка в мене — "Укрнет", новини політики. Часто заглядаю на сайт Верховної Ради. Працюю в обласному контрольно-ревізійному управлінні, тому треба бути в курсі всіх законодавчих змін. Дружина кілька рецептів смачних знайшла, тепер гостей дивує. Батьки до комп'ютера не підходять. Кажуть, не навчені.

— Сказала батькам, що без інтернету вчитися не зможу, — каже 21-річна Христина Бабик. Вона вчиться у Львівському кооперативному коледжі економіки і права. Інтернет додому провела чотири місяці тому. — Підручників мало, на вихідні всі з бібліотеки розбирають. Закони про кооперацію теж так просто не знайдеш. А в інтернеті все є. Поставили одну антену на дві хати — нам і сусідам. Платимо щомісяця 100 гривень за безлімітний. Крім мене, до комп'ютера тільки дядько підходить. Йому все кортить дізнатися, як "Динамо" зіграло. Тепер усі матчі в мережі в прямому ефірі можна дивитися. Сусід ремонтує машини, то постійно в інтернет заглядає, що і як правильно зробити, деталі шукає.

Зараз ви читаєте новину «"Племінник щодня з мамою в Італії зідзвонюється"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути