четвер, 23 травня 2013 10:52

Під час алергії на тополиний пух не можна їсти цитрусові і шоколад

Під час алергії на тополиний пух не можна їсти цитрусові і шоколад
Фото: likar.info

"Коли зацвітає тополя, я на тиждень можу злягти з температурою, - говорить Вікторія Жидкова з Києва. - До 11 класу не мала алергії, а перед випускним підкосило. Очі червоні, як у кролика. Горло так спухло, що дихати важко. Температура чотири дні трималась вище 38 градусів. Навіть не знаю, звідки у мене та алергія взялася".

Коли зацвітає тополя, жінка на тиждень бере відпустку.

"Намагаюсь під час цвітіння тополі втекти з Києва. Цього року не вийшло, бо тополя зацвіла на місяць раніше. Думала всередині червня у Туреччину полетіти. Не встигла".

Як попередити алергію, рекомендує столичний алерголог Галина Вавелюк.

"Алергію провокує не сама тополя, а пилок інших рослин - бур'янів, квітів, злакових, які осідають на тополиний пух і розносяться ним, - говорить алерголог. - У багатьох алергія з'являється вже у дорослому віці. Люди часто плутають її із застудою, купують жарознижуючі засоби, каплі для носа. Самолікуванням краще не займатися . Ті ж самі ліки від нежитю можуть тільки ускладнити алергію".

За словами лікаря, алергію варто лікувати з першого дня, як проявились симптоми.

"Цього року одночасно зацвіло багато дерев. Якщо раніше цвітіння тополі ми спостерігали у червні-липні, то всередині травня таке цвітіння усіх застало зненацька. Пацієнти нарікають, що з аптек зникли таблетки від алергії. Багато хто щороку готується до цього, тому у травні роблять щеплення. Цього року не пощастило тим, хто відтермінував прививки на кінець травня. Тепер алергії не уникнути".

За спостереженням Галини Іванівни, алергія найчастіше проявляє себе у пацієнтів віком 14-17, 28-35 років і людей передпенсійного віку.

"Пацієнти у цьому віці - школярі і люди передпенсійного віку - найчастіше попадають у групу ризику, - зауважує алерголог. - Навіть, якщо ви не перебуваєте у групі ризику, повинні насторожити такі симпиоми як сльози з очей, нежить і біль у ділянці горла".

У період цвітіння тополі лікар радить двічі на день проводити вологе прибирання у квартирі, затуляти відчинені вікна москітною сіткою чи марлею.

"Частіше промивайте носові ходи, особливо після прогулянки на вулиці, - рекомендує Вавелюк. - Не займайтеся самолікуванням. Вживайте лише ті ліки, які прописав лікар. На період лікування варто відмовитися від вживання цитрусових, полуниці і шоколаду, які самі по собі можуть спровокувати алергію".

Зараз ви читаєте новину «Під час алергії на тополиний пух не можна їсти цитрусові і шоколад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути