субота, 09 лютого 2013 14:12

Жителі Китаю зустрічають рік Змії
14

Фото: Фото: Reuters

Свято Весни (Чуньцзе) в Китаї знаменує початок нового року за місячним календарем. Жителі Піднебесної зустрічають рік Змії в ніч на 10 лютого скромними корпоративними урочистостями і, піклуючись про чистоту повітря, майже без петард і салютів.

Жителі Китаю, обох Корей, В'єтнаму, Індонезії, Малайзії, Сінгапуру, Таїланду, Філіппін, а також китайці по всьому світу вважають Свято Весни головним торжеством року. Свято родинної єдності, Новий Рік за місячним календарем, збирає за одним столом найближчих родичів, а в наступні дні - друзів, однокласників і колег.

Два тижні урочистостей, кожен день з яких відзначений у місячному календарі своїм меленьким святом, китайці багато їдять, витрачають зароблені за рік заощадження, гуляють на храмових ярмарках. Офіційні вихідні триватимуть тиждень, до 16 лютого, але традиційне свято продовжиться ще сім днів до свята "Юаньсяоцзе", який цього року випадає на 24 лютого.

Китайці впевнені, що "змія - це маленький дракон", а тому не приносить людині неприємностей. Це й не дивно, адже тотемний образ змії є одним із самих ранніх в древній китайській традиції. Крім того, за китайською міфологією, прародителька роду людського Нюва володіла жіночою головою і зміїним тілом, що до цих пір знаходить відображення в релігійних віруваннях деяких народів, що живуть в Китаї і поклоняються змії.

Головними атрибутами новорічного торжества в Китаї незмінно є червоний колір, пельмені або галушки на столі, відвідування рідного дому, чотиригодинний "Блакитний вогник" по телевізору та феєрверки.

Щоб провести це свято у колі сім'ї, в рідні села та міста повертаються мільйони людей, які працюють або живуть далеко від дому. За офіційними прогнозами, за час свята по Китаю буде здійснено 3,4 млрд поїздок. Ця цифра оновлюється з року в рік і незмінно зростає, навіть незважаючи на те, що сучасні міські пари все частіше відмовляються від поїздки до батьків.

Корективи у святкування нового року вносить і оголошена китайським керівництвом кампанія по боротьбі з корупцією. Побоювання, що казнокрадство може згубити країну і партію, призвели до значного скорочення пишних новорічних корпоративів в китайських держкомпаніях і відомствах. Як пише в цьому зв'язку в переддень свята газета China Times, в нинішньому році практично всі великі компанії відмовилися від банкетів в ресторанах або готелях, як це було раніше, а задовольняються скромним фуршетом на своїй території. Ресторани недорахувалися величезного прибутку, а співробітники компаній нарікають на те, що не звикли до подібної скнарості від начальства в свято.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Китаю зустрічають рік Змії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути