четвер, 17 січня 2013 07:15

Зміїне серце їдять замість віагри

Автор: фото надане Андрієм ПАРХОМЕНКОМ
  У В’єтнамі вірять, якщо людина з’їдатиме по три зміїні серця на рік, доживе до сторіччя. Від цього не випадають зуби й не сивієш
У В’єтнамі вірять, якщо людина з’їдатиме по три зміїні серця на рік, доживе до сторіччя. Від цього не випадають зуби й не сивієш

— Я полгода прожил во Вьетнаме. Люди в селах там выживают за счет змей, — каже киянин 34-річний Андрій Пархоменко. — Сім'я виходить на полювання, як тільки зійде сонце. Спійману здобич у мішку везуть у ресторани. Живих змій там купують на кілограми, випускають у тераріуми. Відгодовують, доки хтось не замовить собі свіже зміїне м'ясо.

У В'єтнам Андрій їздив працювати перекладачем для однієї з московських компаній. У вільний час з другом мандрував селами навколо столиці Ханой. Вивчав місцеві звичаї та кухню.

— Після переговорів високе начальство пішло святкувати підписання контракту в найдорожчий ресторан Ханоя. Мене взяли за компанію, щоб їм легше було розумітися. Після п'ятої чарки ніхто у мене не просив перекладати. Говорили між собою на мигах. Комерційний директор в'єтнамської компанії захотів нас змією пригостити. При нас її в тераріумі зловили, голову відрізали. Пропонували кров з рисовою горілкою пити, але ми відмовилися. Жінка за сусіднім столиком купила за 20 доларів у них два коктейлі і гаряче зміїне серце. Офіціанти казали, що жінки від них молодшають, а на чоловіків впливає краще за віагру. Найкорисніше з'їсти серце, яке ще продовжує битися. Вірять, якщо в'єтнамець з'їдатиме по три зміїні серця на рік, доживе до 100-річчя. Від цього начебто не випадають зуби й не сивієш.

Страви готують з випотрошеної змії. Голову не їдять, бо отруйна. На ній настоюють ліки. Зміїне вино роблять на спирту з нутрощів та свіжої крові. Півлітрову пляшку такого напою у В'єтнамі можна купити за 30 доларів. Нутрощі змії не викидають. Жовчний міхур сушать. Він допомагає при діареї і сильних харчових отруєннях. Настоянка на жовчі збиває температуру. Якщо випити 200 грамів настоянки, не зможеш заснути чотири дні. Діє як сильний енергетик.

Найсмачнішим вважають м'ясо змії, що зловили й убили під час зимової сплячки.

— Тушку змії смажать, варять, фарширують. М'ясо не солять, а поливають соєвим соусом. Тушковану змію заправляють цибулею, імбиром, часником і морськими водоростями. Подають із бутонами лілій та грибами, — розповідає Андрій. — Чашка зміїного супу коштує 2-3 долари. Пробував бульйон зі змії. Його варять 10 годин. За смаком нагадує курку, тільки м'ясо м'якше і ніжніше. Коли подали у горнятку, пахло рибою. Хоча кажуть, що на кухні, коли вариться змія, не можна всидіти. Смердить тухлими яйцями та гниллю.

— Я змію вперше спробував у Японії 2006-го, — згадує киянин 43-річний Віталій Шостацький. З 2000-го мандрує по світу. Об'їздив 68 країн. — Спеціально пішли в дорогий ресторан, бо друзі перед тим їли печене зміїне філе у забігайлівці. Всі потравилися і тиждень лежали в інфекційній лікарні. Якщо змії неправильно відрізати голову, все м'ясо стане отруйним. На такій екзотиці небезпечно економити. Ще живих плазунів шеф-кухар приніс нам на стіл у мішку. Вони сплелися в одне кубло. Ми замовили найжирнішу. Кров пили гарячою. Щоб не гидували, нам її бармен заправив вишневим сиропом. М'ясо було солодким, бо попросили повара не зловживати спеціями. Коли їздив у Китай, пробував фаршировану ящірку та запеченого дикобраза, але зі змією нічого не зрівняється. Тільки м'ясо вареної черепахи смачніше.

Зараз ви читаєте новину «Зміїне серце їдять замість віагри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути