понеділок, 17 жовтня 2011 17:38

За 10 років тортур у відділках міліції не зменшилось: Amnesty International

За 10 років тортур у відділках міліції не зменшилось: Amnesty International

Найпоширеніші порушення з боку співробітників міліції - тортури й жорстоке поводження з людьми. Про це заявила дослідниця міжнародної правозахисної організації Amnesty International Хеза МакГілл, передає кореспондент Gazeta.ua.

"У своєму звіті за 2011 рік ми описали факти смерті під час затримання. Крім того, ми зафіксували випадки довільних затримань. Часто буває випадок, що міліція, посилаючись на кодекс адміністративних правопорушень, затримує людей, щоб мати можливість силою вибити свідчення. А потім використовує їх як визнання в порушенні злочину. Крім того, багато співробітників міліції не оформлюють протоколи про затримання", - сказав МакГілл.

Вона нагадала, що кожен новий уряд в Україні обіцяв вирішити проблему катувань, але ніхто так і не дотримав обіцянки. Адже досить сильного сигналу від влади, що такі вчинки є неприйнятними. Це можна гарантувати, якщо кожен співробітник міліції, який вчиняє злочин, буде притягнутий до дисциплінарної або кримінальної відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міліція не має право затримувати непокірних людей - КС

"Протягом 10-ти останніх років ми постійно констатували факти порушення закону міліцією. Але останнім часом набагато більше представників громадськості звертають увагу на проблему. Але ми не бачимо особливих дій влади", - підкреслила дослідниця. Це залежить від того, скільки людей мають мужність скаржитись. Дуже велика проблема - зафіксувати тілесні ушкодження. Часто люди не встигають зробити це вчасно. Тим не менше, люди повинні знайти в собі сили пройти всі потрібні інстанції в себе в країні: скаржитися в прокуратуру, подавати в суд. Це величезна боротьба за справедливість.

"Ми пропонуємо українській владі створити незалежний орган з розслідування всіх порушень співробітниками міліції. Тільки він може гарантувати ефективне розслідування таких скарг. Усі співробітники міліції, щодо яких проходять розслідування, повинні бути усунені від виконання обов'язків", - заявила МакГілл.

У свою чергу, заступник директора по Європі і Центральній Азії Amnesty International Джон Далхусен зазначив, що має деякі сумніви щодо дійсної готовності українського уряду до співпраці.

"Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов публічно звернувся до нас щодо звіту. Однак, коли ми звернулися до нього, щоб поспілкуватись особисто, він зробив усе, щоб цього не відбулося", - уклав Далхусен.

Зараз ви читаєте новину «За 10 років тортур у відділках міліції не зменшилось: Amnesty International». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути