середа, 15 квітня 2009 10:03

З 1 травня Черновецький почне впроваджувати "картку киянина"

З 1 травня Черновецький почне впроваджувати "картку киянина"
Давно обіцяну "картку киянина" почнуть впроваджувати з 1 травня. Влада міста збирається випустити пластикові картки, виставити по місту необхідні термінали, у транспорті, аптеках і магазинах — зчитувальні пристрої. Нарешті, знайти банк, у якому будуть відкриті рахунки і т.д. Без цього картка залишиться марним пластиком. На все про все міськадміністрація відводить шість місяців. "Спершу випустимо 50 або 100 тисяч карток, за півроку вивчимо їх у роботі, а з першого січня 2010 року картки почнуть роздавати жителям столиці — спершу соціально незахищеним верствам населення, пізніше — решті", — каже замголови міськадміністрації Сергій Рудик.

Про зовнішній вигляд новинки поки говорити рано (хоча раніше її вже презентували, але можуть і переробити). Це буде аналог звичайної кредитки, можливо, трохи більша за розмірами, тому що доведеться туди "запхнути" більше даних. Те ж саме і зі ступенями захисту — як і кредитки, соцкарта матиме "пін-код", особистий номер.

Соціальна картка перш за все спростить життя пільговикам. Її однієї буде досить для отримання пільг, знижок в аптеках і магазинах, адресної допомоги, пенсії, безкоштовного проїзду у громадському транспорті. Для решти киян — можливість не носити у гаманці купу дисконтів. Усі знижки будуть "вшиті" в одну картку. Міській владі введення соцкартки дозволить визначити, скільки у місті киян, вирахувати, скільки пільговиків користується транспортом, щоб визначити необхідні дотації із бюджету.

У районних соцзабезах говорять, що розпоряджень щодо впровадження новинки поки немає, проте люди вже звертаються. "Таких поки мало приходить, але бажаючі є. Люди звертаються, ми приймаємо документи і реєструємо їх", — розповіла співробітниця Оболонського соцзабезу Вікторія Карпенко. Для того щоб отримати таку карту, досить принести у соцзабез паспорт (з київською пропискою, так що некиянам нічого не світить) та ідентифікаційний код. "Я чула, що хочуть таку картку ввести, чекаю її, навіть на гарячу лінію дзвонила до Черновецького. Дуже зручно буде, якщо декілька карток замінять на одну, на яку ще і пенсію почнуть присилати", — розповіла пенсіонерка Інга Буря. Інші пенсіонери до новинки ставляться насторожено. "Незрозуміло, як цими картками користуватися, я б краще по-старому з пенсійним ходив. Тим більше її втратити можна або вкрадуть, а на ній вся пенсія буде", — нарікає пенсіонер Віктор Онищенко. Він вважає, що набагато надійніше, коли гроші додому приносить листоноша.

Вперше про "соціальну карту киянина" заговорили років п"ять тому, ще при Олександрі Омельченку. Потім, на початку 2007 року, соцкартку обіцяли ввести у серпні, а влітку 2007-го перенесли процедуру на 2008 рік. Тоді говорили, що для того щоб ввести картки, необхідно неабияк потрусити столичний бюджет. Зараз же кажуть, що бюджетні кошти постараються задіяти мінімально, залучаючи інвесторів. Банки і магазини, які "допоможуть" з соцкарткою, отримають нових клієнтів, адже, окрім "соціальних благ", на картці буде дисконт і, можливо, вона виконуватиме роль кредитки.

Іван Салій, який раніше займався введенням соцкартки, уточнює, що півроку — це цілком реальні терміни для того, щоб встигнути відкрити сервісний центр, випустити картки і відкрити рахунки у банках. "Головне, щоб влада перейшли від слів до роботи. Ми вже на 10 років відстали від Москви, потрібно прискорюватися", — вважає Салій.

За матеріалом: Сегодня.

Зараз ви читаєте новину «З 1 травня Черновецький почне впроваджувати "картку киянина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути