субота, 27 жовтня 2012 03:44

Вчені відтворили в лабораторії музику пустелі

Вчені відтворили в лабораторії музику пустелі
Фото Michel Heiniger

Вчені відтворили в лабораторії звуки, які видають співаючі бархани і показали, що висота їх "співу" залежить тільки від середнього діаметра піщинок. Робота опублікована в журналі Geophysical Research Letters, а її короткий зміст переказує Science Now.

Дослідники зробили експедицію в пустелі Марокко і Оману і записали звуки, які видають місцеві співочі бархани. Зазвичай це низьке монотонне гудіння, що нагадує гру органу або дунчена.

Із зібраного в експедиціях піску вчені створили мініатюрні бархани в лабораторії і відтворили природний процес звуковидобування. Виявилося, що лабораторні дюни з марокканського піску "співали" на частоті 105 герц, що відповідає cоль-дієз великої октави, а бархани Оману видавали звуки частотою від 90 до 150 герц. Це пояснювалося різним розміром піщинок і, в останньому випадку, їх неоднорідністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені нарахували 118 можливих причин смерті Моцарта

Після того, як вчені пропустили оманські зразки через спеціальне сито і отримали пісок з однорідним розміром піщинок, бархани стали співати на одній частоті. Крім того, вчені показали, що шаруватість барханів не грає ролі в процесі звуковидобування. Вона залежить тільки від розмірів піщинок.

Раніше інша група дослідників записала звуки, які супроводжують полярне сяйво. Раніше вважалося, що їх амплітуда занадто мала для того, щоб характерні клацання можна було зафіксувати.

 

Зараз ви читаєте новину «Вчені відтворили в лабораторії музику пустелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути