вівторок, 22 листопада 2011 16:42

В Україні немає спеціальності "сімейний лікар" - ВООЗ про реформи охорони здоров'я

В Україні немає спеціальності "сімейний лікар" - ВООЗ про реформи охорони здоров'я

Розвиток первинної допомоги має стати ключовим у реформуванні охорони здоров'я України. Про це на "круглому столі", присвяченому реформам сфери охорони здоров'я заявив заступник голови представництва Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні Ігор Поканевич, передає Gazeta.ua.

"Витрати на первинну допомогу в Україні займають тільки 6-10% від загального бюджету охорони здоров'я. Зарплати сімейних лікарів на 7% вищі, ніж в інших лікарів. Ми знаємо ситуацію із зарплатами у системі охорони здоров'я. Тому ВООЗ вважає, що ці 7% є недостатнім стимулом для сімейних лікарів загальної практики і для того, щоб розвивати цей напрямок", - наголосив Поканевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сімейні лікарі безкоштовно приймають усіх

Він нагадав, що гарантований державою пакет медичних послуг має бути безкоштовним для всього населення. Але повне безкоштовне покриття первинною допомогою існує лише для певних категорій населення.

"На рівні первинної допомоги в Україні працює лише 17% усіх лікарів. З них третина - перенавчені за фахом лікар загальної практики. На жаль, той рівень і об'єм випускників медичних вузів є недостатнім для забезпечення державних потреб у найближчому майбутньому. Загальна практика сімейної медицини не є визнаною науковою спеціальністю в Україні. Це не дає можливість подальшого розвитку", - вважає фахівець і відмітив, що необхідно розробити багатогранну політику для вирішення проблем низького престижу сімейного лікаря.

Зараз ви читаєте новину «В Україні немає спеціальності "сімейний лікар" - ВООЗ про реформи охорони здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути