вівторок, 01 грудня 2009 14:15

В Іраку розшукують суддю, який виніс смертний вирок Хусейну

В Іраку розшукують суддю, який виніс смертний вирок Хусейну
В Іраку видано ордер на арешт судді, який виніс смертний вирок Саддаму Хусейну і деяким його родичам.

Мухаммед аль-Урейбі був головним суддею на процесах у справі про геноцид курдів у ході операції Аль-Анфаль і придушення повстання шиїтів на півдні Іраку в 1991 році.

Орден на його арешт видано, як повідомляють іракські ЗМІ, за тією ж статтею - злочини проти людства, за якою очолюваний Аль-Урейбі суд засудив Хусейна і низку його соратників до вищої міри покарання.

Як виявилося, за часів Саддама Аль-Урейбі був судовим слідчим у департаменті безпеки південної провінції Ад-Діванія. Його підпис стоїть на документі про арешт і страту 12 опозиціонерів поваленого режиму серед учасників шиїтського повстання у 1991 році. Всіх їх було обезголовлено наступного ж дня.

Судове переслідування колишнього головного судді може негативно позначитися на репутації і авторитеті суду, що виніс вирок Саддаму та шістьом його соратникам по справі Аль-Анфаль і 15 членам колишнього режиму у справі про придушення повстання на півдні Іраку в 1991 році.

Суддя Аль-Урейбі прославився тим, що на першому ж засіданні у справі Аль-Анфаль, яке він вів, видалив із зали суду головного обвинуваченого. Але перш, ніж його повели, Саддам Хусейн сказав головному судді, що він знає його батька. "Твій батько був агентом сил безпеки до окупації", - сказав екс-диктатор.

За даними іракських ЗМІ, одразу після видачі ордера на його арешт Аль-Урейбі втік з Іраку. Минулого четверга, йдеться у повідомленні, його бачили в міжнародному аеропорту Багдада. Водночас, з нього вилітали два літаки - один до Тегерана, інший в Ербіль в автономному Курдистані, звідки він міг виїхати за кордон.

Нагадаємо, Саддама Хусейна було захоплено американськими військовими 13 грудня 2003. У листопаді 2006 року його визнали винним у масовому знищенні населення шиїтського селища аль-Дуджейль і засудили до страти через повішення. Вирок приведено у виконання у грудні 2006 року, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «В Іраку розшукують суддю, який виніс смертний вирок Хусейну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути