середа, 14 жовтня 2009 07:24

Для Хусейна Мадлен Олбрайт одягла брошку-змію

Свою книжку екс-держсекретар Сполучених Штатів 72-річна Мадлен Олбрайт назвала "Читайте мої брошки, це ювелірна дипломатія".

— За моїми брошками можна було здогадатися, з яким посланням я приїхала. Ними я висловлювала свій настрій, ставлення до переговорів і політичних лідерів.

1994-го президент Іраку Саддам Хусейн обізвав Мадлен гадюкою. Наступного разу перед зустріччю з іракським лідером Олбрайт пришпилила до лівого лацкана жакета золоту змію. Ідучи на переговори з палестинським лідером Ясіром Арафатом, почепила осу, для південнокорейського президента Кім Де Чжуна — усміхнене сонце. А вирушаючи до Європи, брала квіти або повітряні кульки.

— Вона була елегантною, носила вишукані костюми, — згадує 57-річний Ладислав Шпачек, речник чеського екс-президента Вацлава Гавела. — Її брошки привертали увагу. Але ми не здогадувалися, що вони несуть послання. Для нас вона пришпилила голуба.

Цю прикрасу їй подарувала Лея, дружина вбитого 1995-го міністра закордонних справ Ізраїлю Іцхака Рабина. Потім іще презентувала намисто, бо подумала, що самої лише голубки для мирного процесу замало.

На зустріч з міністром іноземних справ Росії Ігорем Івановим Олбрайт одягла брошку в формі ракети. Вони обговорювали план скорочення балістичних арсеналів. Це були останні переговори в її кар"єрі.

— Це що, одна з ваших ракет-перехопниць? – поцікавився міністр.

— Як бачите, ми вміємо робити їх дуже маленькими. Тому готуйтеся до серйозних переговорів, — відповіла Мадлен.

Під час візиту в Чечню приколола прикрасу — три мавпи, які закривали долонями очі, рот і вуха.

— Вони означали "нічого зайвого не бачу, нічого не чую, нічого не скажу", — пояснює Мадлен. — Я хотіла, аби обидві сторони мені довіряли.

Колекцію із 300 брошок Мадлен Олбрайт виставили в нью-йоркському музеї мистецтв і дизайну. Серед них є прикраси із "блошиних" ринків: срібний гранатомет і золоте НЛО з трьома прибульцями. Найбільш чудернацькою вважають сталеву голову статуї Свободи, в очі якої вмонтовано два мініатюрні годинники. Один із них повернуто так, аби його власниця могла дізнатися час, а інший — щоби співрозмовник міг бачити, котра година.

Зараз ви читаєте новину «Для Хусейна Мадлен Олбрайт одягла брошку-змію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути