вівторок, 18 листопада 2014 14:29

Українців позбавляють останньої можливості придбати профспілкову путівку

Профспілкам скоро ні за що буде підтримувати існування життєздатних санаторіїв та баз відпочинку. Бо фінансові ресурси Федерації профспілок мільйонами утікають в двох напрямках: на безглузді суди з державою та на утримання вкрай безперспективних, зруйнованих об'єктів профспілкового майна, стверджує заступник голови ФПУ Володимир Саєнко. Якщо ситуацію не змінити щонайшвидше, незабаром українці втратять останній шанс відпочити та оздоровитись по профспілковій путівці – навіть перспективні санаторії та бази, залишені без фінансової підтримки, змушені будуть позакриватись.

Держава проти профспілок

"Влада не залишає спроб відібрати у профспілок майно: санаторії, бази, табори,-- розповідає В. Саєнко.-- За три останні роки прокуратура в інтересах Фонду держмайна подала понад 200 позовів до господарських судів. Замість того, аби займатися поновленням та розвитком своїх лікувально-оздоровчих закладів, Федерація профспілок змушена витрачати час, ресурси та сили на виснажливу судову тяганину. Лише на сплату судового збору за подання апеляційних, касаційних скарг витрачено понад 3 мільйони гривень. Ці кошти були б дуже доречними на іншому напрямку: відбудові, реконструкції чи вдосконаленні профспілкових оздоровниць".

За словами Володимира Саєнка, цього року негласне протистояння держави та професійних спілок (а по суті, всіх працюючих українців) особливо загострилося. Влада, оголосивши про наступ на соціальні права українців, намагається бити одразу в кілька напрямків.

"Цей рік став жорстким випробуванням для професійних об'єднань (власне, як і для всього суспільства), - каже Саєнко.- Частина країни окупована. У Криму, Донецькій та Луганській областях профспілки позбулися близько 30 лікувально-оздоровчих та 2-х спортивних закладів. Частина будівель зруйнована - повністю або частково. Наприклад, будівлі Будинків профспілок у Києві та Одесі. Деяку - вдалося частково відбудувати і запустити в роботу. Наприкінці жовтня прийняв перших після війни пацієнтів санаторно-оздоровчий комплекс "Славкурорт". Але відкрилася лише одна з трьох його оздоровниць - грязьовий бальнеологічний санаторій "Слов'янський". Після анексії Криму, коли Україна втратила контроль над двома грязьовими санаторіями в Саках, "Слов'янський" залишився єдиним у країні спеціалізованим лікувальним закладом для спинальних хворих (їх в Україні не менше 300 тисяч). Санаторний комплекс необхідно негайно відроджувати і поновлювати в ньому роботу. Потребують реконструкції й інші бази та санаторії – таких десятки. На все це необхідні чималі кошти. Їх можна і потрібно знайти".

 
Відкриття після відновлення профспілкового санаторію "Слов'янский"

 

Час скидати баласт

Один з рецептів, який дозволив би вирішити фінансове питання,– раціональне використання профспілкового майна, вважають у Федерації. Серед профспілкових об'єктів чимало таких, які вже забули, що були колись лікувально-оздоровчими закладами. За даними їх близько чверті – всі "висять" на балансі Федерації.
"На їх утримання щороку витрачається понад 7 мільйонів гривень,-- пояснює Саєнко. – Це об'єкти, які вже ніколи не будуть санаторіями чи базами відпочинку – вони не придатні для цих функцій. Тому вихід один – надавати їх в оренду, або реалізовувати, а вивільнені кошти та надходження спрямовувати на модернізацію та реконструкцію перспективних закладів".

Однак зараз будь-які спроби профспілок звільнитися від нерентабельного або збиткового майна зустрічаються шквалом критики. "Навіщо критикувати?— запитує Саєнко.-- Візьміть і використайте з користю для людей занедбані будівлі, які давно не працюють! Але чомусь бажаючих поки що не видно. Натомість тих, хто хотів би стати власником якісного рентабельного профспілкового майна, увесь час чимало".
Отже, щоб захистити права на власне майно і отримати можливість раціонально його використовувати, Федерація профспілок розробила "Стратегію з управління профспілковим майном". Документ затвердили на засіданні президії Федерації, яке відбулося нещодавно.

 
Володимир Саєнко

 

Закон передусім

"Необхідно починати з законодавчої бази — потрібен закон, який визначатиме правовий статус профспілкового майна і захищатиме права профспілок на це майно, - вважає Саєнко.- Тоді ні в кого не буде спокуси зазіхатися на нього, припиняться безглузді судові тяганини. Законопроект збираємося підготувати і подати до парламенту вже цього року. Крім того, слід оцінити, які об'єкти потребують максимальної підтримки, в які можна залучити інвестиції, а від яких дійсно варто звільнитися".
Якщо ж фінансові та майнові питання профспілок не будуть вирішені вже найближчим часом, українці, які позбавлені в нинішню кризу можливостей достатньо заробляти та працювати в комфортних умовах, втратять і елементарну можливість поправити своє здоров'я, попереджає Саєнко.
"Навряд чи простий учитель або шахтар зможе дозволити собі тур на Кіпр,-- говорить заступник голови Федерації профспілок. – У профспілкових оздоровчих закладах щороку відновлювали сили сотні тисяч простих українців – членів профспілок (а таких в нашій країні - 7 мільйонів). Хотів би сподіватись, що така можливість у людей залишиться й надалі".

 
Лікувальні процедури у санаторії "Хмільник"
Зараз ви читаєте новину «Українців позбавляють останньої можливості придбати профспілкову путівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути