вівторок, 14 лютого 2017 12:42

Учасників блокади роздратували серпи і молоти на дахах будинків
5

Радянська зірка на одній із будівель у Харкові.
Фото: надане Радимом Романюком
Стадіон "Серп і молот" у Харкові.
Радянська зірка на одній із будівель у Харкові.
Серп і молот на стінах будинку у Слов'янську.
Серп і молот на стінах будинку у Слов'янську.

У Харкові ніхто не опікується процесом декомунізації. У центрі міста на розі пл. Конституції та пров. Вірменського на одному з будинків досі височіє шпиль із комуністичною зіркою. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів Радим Романюк, громадський активіст із Луцька.

"Вирушили з друзями на схід України, аби підтримати блокаду Донбасу, - розповідає Радим. – По дорозі в Донецьку область заїхали до Харкова, а там усюди радянські назви. Рухалися по навігації. Наш маршрут пролягав через проспект Московський. Поблизу іде гілка метро, яка має комуністичні назви. Вже на виїзді з міста стоїть стадіон з вивіскою "Серп і молот". Це вже було через край. Ми тільки частину міста проїхали, але були здивовані "декомунізацією" по-харківськи".

За словами Романюка, на відміну від східних областей, у західних активно перейменовують села і вулиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після смерті Путіна повернемо Донбас за 72 години"

"У Луцьку пройшла декомунізація. Змінили багато вулиць, які мали радянські назви, - каже Радим. - Декомунізація відбулался у всій області. Я сам із села Маяки біля Луцька. Влада побачила у назві села комуністичне гасло і перейменувала на Княгининок. Хоча люди були проти. Треба нарешті зрозуміти, що "русский мир" і "русскую весну" кликали не в Луцьку і не в Маяках. Дорогою заїхали до Слов'янська. Там є вулиця Свободи, на якій розміщений Будинок культури чи побуту з серпом і молотом зверху".

Учасника блокади обурює відсутність декомунізації у тих районах, де вона найпотрібніша.

"Влада пасивно ставиться до українізації сходу. Але саме там усе починалося кілька років тому, коли людей закликали до бунту і розколу країни. Чомусь влада закриває на це очі і не хоче проводити українізацію населення. Демонтування радянських зірок і зміни назв вулиць теж особливо нічого не змінять. Треба змінювати ставлення людей до своєї історії і традицій", - пояснює Романюк.

25 січня оголосили торгову блокаду окупованих районів Донбасу. Перекрили залізницю на кількох напрямках. Цим шляхом в Україну постачали вугілля.

Зараз ви читаєте новину «Учасників блокади роздратували серпи і молоти на дахах будинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути