Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2017 07:55

Уряд погрожує віяловими відключеннями світла й тепла

Автор: REUTERS
  Робітники беруть участь в урочистому заході з нагоди видобутку чотирьох мільйонів тонн вугілля на шахті ”Холодна балка” в Макіївці, 26 вересня 2016 року. Місто контролюють сили самопроголошеної Донецької народної республіки
Робітники беруть участь в урочистому заході з нагоди видобутку чотирьох мільйонів тонн вугілля на шахті ”Холодна балка” в Макіївці, 26 вересня 2016 року. Місто контролюють сили самопроголошеної Донецької народної республіки

— З вугілля виробляється електроенергія і тепло. Йому немає альтернативи. Блокування поставок означає зупинку та віялові відключення по всій країні, — говорить прем'єр-міністр 39-річний Володимир ­Гройсман 12 лютого. — Перехід на газ призведе до ще одного зростання цін на тепло або електроенергію.

25 січня низка народних депутатів, серед яких Семен Семенченко, Павло Костенко, Володимир Парасюк, оголосили торгову блокаду окупованих районів Донбасу. Перекрили залізницю на кількох напрямках. Цим шляхом в Україну, зокрема, постачалося вугілля.

— Якщо ухвалять політичне рішення й припинять обмін товарами (з ДНР і ЛНР. — ГПУ), то в Україні достатньо ресурсів, щоб вийти повністю без антрацитової групи, — каже міністр енергетики Ігор Насалик, 54 роки, 10 лютого. — Це 15 мільярдів додаткових коштів. Вони ляжуть на економіку і споживачів.

У січні з окупованих територій вугілля постачали за ціною 1,73 тис. грн за тонну, каже міністр. Однак ціна виробленої з нього електроенергії встановлюється за так званою формулою "Роттердам+", згідно з прийнятим Нацкомісією з регулювання енергетики і комунальних послуг у березні торік рішенням. У тариф закладається ціна імпортного вугілля в європейському порту плюс вартість його доставки в Україну. Вона становить близько 2,8 тис. грн, за словами Насалика.

— Формулу "Роттердам+" придумали, щоб більше зідрати зі споживача. Ця схема була б зрозуміла, якби ми використовували імпортне вугілля. Але споживаємо енергоресурс, що добувається й транспортується по території України. За винятком невеликої частини, що завозиться з Південної Африки чи Польщі, — говорить керівник енергетичних програм центру "Номос" ­Михайло Гончар, 45 років. — Вугілля купують теплові електростанції компанії Ріната Ахметова ДТЕК на своїх же шахтах. 70 відсотків ­всієї теплової енергетики країни генерує ця корпорація. За минулий рік бізнес Ахметова отримав близько 10 мільярдів гривень додаткового доходу. Ці кошти споживачі переплатили олігарху.

Українські теплоектростанції працюють на вугіллі антрацитної групи. Його видобувають на території ДНР і ЛНР. Вирішити проблему можна, модернізувавши ТЕС, аби вони могли працювати на газовому вугіллі. Його вдосталь на шахтах у Західній Україні, а також у Польщі.

Для переведення теплових електростанцій на спалювання вугілля газової групи достатньо двох-трьох років. Але домінуючу позицію в теплоенергетиці має корпорація ДТЕК, яка добуває вугілля на окупованій території. Їй невигідно витрачатися на інвестиції. Вони скоріше використають корупційні механізми. Кажуть владі: все буде гаразд, ми забезпечимо проходження опалювального сезону, тільки не втручайтесь у нашу роботу.

— Якщо Гройсман відключить світло, бо "не знайшов" за рік альтернативи донбаському вугіллю, це може стати приводом для його відставки. Наближається час звіту уряду про виконану роботу. Ймовірно, це питання підніматимуть, — каже політолог Петро Олещук, 32 роки. — З лобіюванням вигідної Ахметову схеми "Роттердам+" пов'язані урядовці, які відповідають за енергетичний напрямок: міністр Ігор Насалик і прем'єр Володимир Гройсман. А президент Петро Порошенко одержує в парламенті підтримку частини "Опозиційного блоку", що орієнтується на Ахметова.

Зараз ви читаєте новину «Уряд погрожує віяловими відключеннями світла й тепла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути