середа, 19 травня 2010 11:26

У Рівному виставили трофеї найбільшої битви між УПА та НКВС

У краєзнавчому музеї Рівного виставили на показ трофеї однієї з найбільших битв між УПА та НКВС. Їх приніс історик Олег Тищенко.

"Маємо тут два мішки гільз. А ще дві радянські каски, рештки снарядів та зброї. Назбирали їх в урочищі Гурби та найближчих селах, де точилися бої між військами НКВС та воїнами УПА", - сказав він.

Трофеї історик назбирав торік. Разом з колегою Ігорем Марчуком та групою однодумців він щоліта проводить розкопки в урочищі Гурби Здолбунівського району Рівненщини.

Під Гурбами у квітні 1944-ого року 5 тисяч українських повстанців були оточені 30 тисячами бійців НКВС. Це одна з найбільших битв між загонами УПА та НКВС.

Бій закінчився перемогою радянських військ. Після цього переможці повністю спалили села Гурба та Антонівці, а жителів вивезли.

Точної кількості загиблих ніхто не знає. Радянські джерела та архіви повстанців наводять різні цифри.

"Російські історики часто кажуть, що це УПА стріляли в спину радянським солдатам. Насправді, це було не так, - стверджує Тищенко. – До складу угруповання супротивника входили 15 тисяч внутрішніх військ НКВС, полк кінноти, 15 танків, бронепоїзд, авіаполк, прикордонні війська НКВС, партизани та фронтові частини"

"Половина з наших хлопців не мала зброї. За різними даними, в оточенні загинуло 1100-1200 патріотів: повстанців та щойно мобілізованих цивільних-селян. Частині з них вдалося вирватися з оточення. Кількадесят бійців забрали в полон до НКВС та закатували", - розповів історик.

Торік команда Тищенка кожні вихідні виїжджала на Гурби. Працювали з металошукачами та GPS-навігаторами, опитували по найближчих селах живих свідків бою.

"Ми шукаємо рештки бійців, їхню зброю, сліди бою. Місця поховань наносимо на карту. Часом знаходимо скелети загиблих. Експедиції проводимо уже багато років. Перший скелет знайшли 2002-ого", - зазначи він.

Рівненські історики нарікають на "чорних археологів". Кажуть, чимало знахідок уже осіло у пунктах прийому кольорових металів. Деякі знайдені документи могли осісти й у приватних колекціях.

Олег Тищенко приніс до музею шапку-"мазепинку", яка колись належала повстанцю. Купив її у одного з селян за 400 гривень.

"Ми не шкодували грошей, бо річ унікальна – цілісінька, без жодної дірки. Всередині є бирка", - показав Тищенко.

Поруч на столі лежить металевий ящик для набоїв від кулемету "Максим". Його подарувала історикам одна з мешканок села Кошатів. Її чоловік копав город і наткнувся на залізний бокс. Спершу подумав, що то скарб.

У ящику були повстанські книжки. Серед них - "Симон Петлюра" та "Як Москва нищила Україну", видані 1941-ого року у Львові. Між сторінками лежали дві купюри Української Народної Республіки.

"У клаптик газети "Червоний прапор" хтось загорнув 5 світлин. Від сирості вони майже вицвіли – облич не видно. Але досі можна розрізнити ґудзики на військовому одязі", - повідомив Тищенко.

Усі знахідки історики віддадуть у краєзнавчий музей. На другому поверсі діє Зал слави УПА.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Рівному виставили трофеї найбільшої битви між УПА та НКВС ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути