четвер, 23 квітня 2009 18:18

Визнанню воїнів УПА заважає втручання Росії - Тягнибок

Визнанню воїнів УПА заважає втручання Росії - Тягнибок

65 років тому на кордоні нинішніх Рівненської і Тернопільської областей поблизу села Гурби відбувся найбільший бій в історії Української повстанської армії. Тоді майже 5-тисячне угруповання УПА було оточене 35-тисячним військом Народного комісаріату внутрішніх справ, на озброєнні якого були танки, авіація, артилерія та бронепоїзд. Майже половина повстанців вирвалася з оточення і продовжила рейд на Полісся. Інші загинули.

Голова Всеукраїнського об"єднання "Свобода" Олег Тягнибок, 40 років, вважає, що нині визнанню воїнів УПА заважає насамперед втручання Росії.

Як оцінюєте той бій?

— Це визначна подія. Було знищено тисячі противників. Це найзнаменитіший бій УПА, приклад української перемоги. З іншого боку, це відповідь скептикам і комуністам, які постійно намагаються применшити героїв УПА, перекручують справжню мету її створення і діяльності. Під Гурбами повстанці проявили себе успішно в бою з військами НКВС.

Чи змінюється українська громадська думка щодо УПА?

— Так, змінюється на краще. Ще десять років тому було насторожене сприйняття українських повстанців, особливо в тих регіонах, де УПА не воювала. Зокрема, в Центральній Україні. До речі, перші частини УПА були створені на Житомирщині. Тамтешні жителі знають це і цим пишаються.

Навіть зомбовані раніше "Кратким курсом истории ВКП(б)" українці, які хочуть бачити нормальне майбутнє своїх дітей, розуміють: УПА не воювала ні під Краковом, ні під Варшавою, ні під Москвою. Повстанці захищали свою землю, родини, господарство. Ті ж Гурби — центр Волині.

Що заважає визнанню воїнів ОУН-УПА?

— Насамперед, втручання зовнішніх сил. Кремль зацікавлений у тому, щоб Україна була роз"єднана, отож постійно посилає нам якихось "політологів павловських". Вони малюють карту України з трьома сортами, штучно ділять нас то по Дніпру, то по Збручу. Ця постійна інформаційна війна з боку Росії заважає консолідації української нації.

До того ж в Україні існують різні проросійські сили, які підігрівають протистояння між "східняками" і "західняками". Звичайно, ми ведемо роз"яснювальну роботу. Наша надія — на нове покоління українців, яке не має радянських стереотипів. Воно вже мислить по-європейськи, дивиться по-іншому і на минуле, і на майбутнє.

Третя причина — абсолютна відсутність політичної волі нинішньої національної псевдоеліти, яка перебуває при владі. УПА можна було визнати давно, якщо не законом Верховної Ради, то указом президента. І поставити на тому крапку, залишити цю тему історикам і вчителям. Натомість це питання залишається темою для спекуляцій у майбутніх виборчих кампаніях.

Зараз ви читаєте новину «Визнанню воїнів УПА заважає втручання Росії - Тягнибок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути