субота, 14 липня 2012 14:30

У Франції помпезно відзначають взяття Бастилії
8

Фото: Фото: Reuters

У Франції відзначається День взяття Бастилії. Облога і взяття Бастилії - одна з найбільш грандіозних подій в історії людства. Вона стало символом досягнутого революційним шляхом політичного визволення.

Мабуть, навіть зустріч Нового року не зрівняється з тим, що відбувається в Парижі 14 липня. Як відомо, Велика французька революція почалася зі збройного захоплення повсталими парижанами грізної і ненависної в'язниці-фортеці Бастилії цього дня 1789 року. Однак більшість тріумфуючого народу сьогодні вже не ставиться до цього свята як революційного. Їм вже не важливо, що і як відбулося 200 з гаком років тому. Святкується щось велике для кожного француза, світле, радісне і патріотичне.

Офіційна програма святкування передбачає серію балів: бали пожежників, Великий бал у саду Тюїльрі. У сам День узяття Бастилії проходить урочистий військовий парад на Єлисейських полях. Парад починається вранці з Етуаль і рухається в бік Лувру, приймає його президент Франції.

На площі Конкорд, навпроти знаменитої Тріумфальної арки, споруджені спеціальні місця для глядачів. Фіналом свята стає салют і феєрверк біля Ейфелевої вежі і на Марсових полях. Ця піротехнічна вистава починається, зазвичай, о 21:00.

Незважаючи на дещо скромну офіційну програму святкувань, по всьому місту - в дискотеках, барах, нічних клубах, в будинках і просто на вулицях - проходять безперервні вечірки. Зараз на місці Бастилії велике транспортне коло - розв'язка з Колоною Бастилії в центрі.

Зараз ви читаєте новину «У Франції помпезно відзначають взяття Бастилії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути