вівторок, 14 липня 2009 13:08

Французи традиційними погромами відзначили День взяття Бастилії

Французи традиційними погромами відзначили День взяття Бастилії
У Парижі 13 співробітників правоохоронних органів постраждали і 317 автомобілів згоріло напередодні національного свята Франції - Дня взяття Бастилії.

За даними столичної влади, молодь закидала поліцейських і жандармів петардами і невеликими саморобними вибуховими пристроями. В результаті у багатьох потерпілих спостерігаються порушення слуху.

У переддень Дня взяття Бастилії, який традиційно відзначається у Франції 14 липня, по всій країні відбуваються урочисті заходи за участю молоді. В останні роки ця традиція зазнала деяких змін - національні святкування супроводжуються масовими заворушеннями, підпалами і арештами.

Цього року, за даними МВС, кількість спалених в ніч перед святкуванням автомобілів зросла до 317, що на 6,73% більше торішнього показника - тоді в ніч з 13 на 14 липня у Франції було спалено 297 автомобілів і заарештовано 121 людину.

Раніше Префектура поліції Парижа заявляла про те, що за порядком на Єлисейських полях, де сьогодні в першій половині дня відбудеться традиційний військовий парад, стежитимуть 3,5 тисячі поліцейських.

Цього року почесними гостями параду стануть збройні сили Індії, в тому числі солдати одного з найдавніших полків - Маратхська легка піхота, створена в 1768 році. Ввечері на Марсовому полі відбудеться концерт Джонні Холідея, після якого відбудеться святковий салют.

Кілька століть у середньовічній фортеці Бастилії була відома паризька в"язниця, яка стала символом абсолютизму. Під час народних заворушень 1789 року фортецю було зруйновано. День взяття Бастилії 14 липня традиційно вважають датою початку Великої французької революції.

У першу річницю взяття Бастилії у Франції пройшло Свято Федерації, організатори якого планували показати єднання всього французького народу в результаті революції. У 1880 році французький Сенат проголосив 14 липня національним святом Франції, сообщает РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Французи традиційними погромами відзначили День взяття Бастилії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути