субота, 14 квітня 2012 18:50

У Донецьку молодь знесла огорожу майбутнього храму Московського патріархату
14

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Сьогодні в Донецьку жителі Калінінського району захищали сквер імені Калініна. ТОВ "Шахтобудівельна компанія "Донецькшахтопроходка", офіс якої межує із зоною відпочинку, вирішила побудувати тут храм Московського патріархату.

На підприємстві створили релігійну громаду, розробили проект будівництва і вже встановили металеву огорожу на місці майбутнього будівництва. Хоча необхідне землевідведення, як вважають місцеві жителі, у компанії відсутнє.

Близько двох сотень людей прийшли на мітинг. Люди написали на шпалерах плакати: "Церква, займайся порятунком душ, не забирай наш сквер", "Сквер - наше місце відпочинку", "Детутати, де ваша турбота про дітей?", "Кирило, прибери руки від скверу!", "Ні забудові скверу", "Влада, припини приймати закони під себе","Коли почують кожного?".

Мітингувальники кричали: "Сквер наш!", "Руки геть!". До них вийшов керівник ТОВ "Донецькшахтопроходка" Віктор Левіт. Він запевнив присутніх, що будівництво почнеться тільки після громадських слухань. На це жителі відповіли криками: "Не бреши! Слухання треба проводити раніше, ніж ставити паркан!".

"У центральній частині скверу релігійній громаді Різдва Богородиці УПЦ МП Донецька знадобилося побудувати храм для задоволення своїх "релігійних" потреб. У той час, як в будинку навпроти є чудово обладнана для цього кімната, з усією релігійною атрибутикою. І навколо досить пустирів, де можна будувати, не порушуючи права інших людей. Є рішення міськради про підготовку землевідведення і друге рішення про затвердження меж скверу, куди раптом центральна частина цього скверу чомусь не ввійшла. А тепер уже почався етап підготовки робіт - під час Страсного тижня, в центральній частині скверу почалося незаконне будівництво. Хочуть завтра освятити місце під церкву, встановили фундамент під хрест. Ми їм не дали поставити стелу на розі майбутнього храму і не хочемо, щоб сквер був пренесений в жертву. Ми не проти нового храму і не проти Московського патріархату, але навіщо будувати храм в єдиному місці відпочинку на весь наш мікрорайон. Проблема в тому, що впливовим людям, які стоять за цим будівництвом, потрібно неодмінно забрати краще", - сказав один з активістів протестної акції Сергій Косяк.

"В радіусі восьми кілометрів вже є десяток церков і всього лише один, єдиний сквер, який п'ять років не дає спокою діячам різного рівня. На цю територію робили замах неоднокртно - то супермаркет хотіли поставити, то 24-поверховий будинок! Ми всім мікрорайоном ходили до Лук'янченко, і він буквально поклявся, що сквер залишать у спокої. У цьому неподобстві винен наш мер!", - заявила депутат райради Валентина Головко.

Після мітингу жителі розламали металеві конструкції, які повинні були служити огорожею майбутнього храму і склали їх під стінами підприємства, що претендує на сквер.

"Донецькшахтопроходка" входить до групи "Донецьксталь". Засновник групи "Донецьксталь" - Віктор Нусенкіс - один з найбагатших людей України і один з найголовніших спонсорів УПЦ Московського патріархату.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку молодь знесла огорожу майбутнього храму Московського патріархату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

144

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути