вівторок, 23 серпня 2016 21:00

П'ять найбільших хабарів за часи незалежності
5

Gazeta.ua пропонує рейтинг найбільших хабарів в Україні за 25 років.

1. $ 42 000 000

Це найбільший хабар за всю історію України. У 2008-2009 екс-голова Броварської районної адміністрації Микола Діденко, колишній начальник управління земресурсів району Михайло Колодій і його заступник Олександр Стецюк вирішили "збити" гроші із сирійського інвестора.

Стільки на їхню думку коштувало будівництво двох котеджних містечок площею 40 і 36 га. Це близько 40 футбольних полів. Для викриття чиновників міліціонери взяли 1 млн грн з міністерства. Їх принесли начебто як першу партію хабара.

Розслідування тривало три роки. Вину порушників не довели.

За $37 млн можна купити один із Багамських островів. Його територія у шість разів більша за площу, яку хотів купити сирійський інвестор в Україні. Залишиться ще на яхту і однокімнатну квартиру в центрі Києва.

 

2. $ 11 500 000

У 2012 році такий хабар вимагали директор Інституту педагогіки Академії педагогічних наук України Василь Мадзігон та його син у бізнесмена. Обіцяли підписати договір оренди державного майна в столиці на 49 років. Хабарників затримали після отримання авансу - $250 тис. і 800 тис. грн. Суд покарав їх випробувальним терміном.

За $11,5 млн можна побудувати будинок аналогічний резиденції екс-президента Віктора Януковича "Межигір'я". Архітектор Олег Гречух оцінив будівлю у $10 млн. А на $1,5 млн решти придбати американський вертоліт, щоб добиратися туди без заторів.

 

3. $ 6 800 000

2008 року були затримані голова Кримського селища Партеніт Микола Конєв і місцевий депутат Олег Бородай. Чоловіки пообіцяли підприємцеві знайти ділянку під будівництво спортивно-розважального комплексу. За послугу вимагали $6,8 млн. З них $5,2 млн. планували покласти у власні кишені, а $1,6 млн - перерахувати на рахунок селищної ради. Правопорушників звільнили. Згодом Конєв повернувся до керівництва селищем.

За цей хабар можна придбати триповерхову віллу з басейном і видом на Чорне море. Така коштує $4 млн. Залишиться ще на новеньку яхту з усіма зручностями.

 

4. $ 1 500 000

Начальник кримської регіональної митниці Володимир Сасунов і керівник миниці "Феодосія" Віктор Вербицький у 2003 році "відмивали" гроші на неіснуючому експорті товарів. За їхньою схемою четверо інспекторів з місцевого порту оформляли фальшиві документи.

Йшлося про 90 тис т тростинного цукру. Сировина для його переробки прибувала на українські заводи із закордону. А готовий продукт нібито вивозили іноземні судна Spenser і Wienna Wood. Насправді у портах цих кораблів не було. Цукор нелегально продавали в Україні.

За тодішнім курсом у держави вкрали $46 млн. Із цієї суми $1,5 млн - хабар, який заплатили за реалізацію схеми.

Суд над митниками відбувся у 2012 році. Їм призначили по 7 років в'язниці.

$1,5 млн. коштує найдорожча дворічна подорож навколо світу. У її вартість входять перельоти бізнес-класом та проживання у п'ятизіркових готелях. За цю суму також можна придбати трикімнатну квартиру в центрі Києва.

 

5. $ 500 000

У 2016 році депутат і голова однієї з сільрад Київської області вимагали у підприємця $500 тис. Гроші мали стати платою за отримання землі. У разі відмови, чиновники погрожували чоловікові перешкодами у бізнесі. У середині травня один із посадовців отримав першу частину суми - $10 тис.

Затримали обох "на гарячому" під час отримання решти. Триває слідство, імена посадовців не розголошують. Їм загрожує від 8 до 12 років за ґратами.

За $500 тис. продали з аукціону перший лімузин Bentley Mulsann. Сьогодні за таку суму можна купити новенький автомобіль цієї марки або трикімнатну квартиру у Києві.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-7 українських рекордів у Книзі Гіннеса

Зараз ви читаєте новину «П'ять найбільших хабарів за часи незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути