понеділок, 25 листопада 2013 10:55

Предстоятель УПЦ (МП) підвищив у сані прихильника автокефалії Олександра Драбинко

Предстоятель УПЦ (МП) підвищив у сані прихильника автокефалії Олександра Драбинко
Фото: rusfront.ru

Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Володимир (Сабодан) звів у сан митрополита архієпископа Переяслав-Хмельницького Олександра (Драбинко). Як повідомляє газета "Коммерсант-Україна", підвищення архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, який є секретарем і найближчим помічником глави церкви, отримав 23 листопада, в день народження першоієрарха УПЦ МП Володимира ( Сабодана).

На честь свята Блаженніший звів у сан митрополита ще кількох архієпископів: Білоцерківського і Богуславського Августина, Сарненського і Поліського Анатолія, Харківського і Богодухівського Онуфрія.

Олександр (Драбинко) з 2006 року обіймав посаду секретаря митрополита Володимира, був головним редактором офіційного сайту УПЦ МП, а в 2011-2012 роках очолив відділ зовнішніх церковних зв'язків і став постійним членом Священного синоду УПЦ МП. При цьому він неодноразово виступав на підтримку автокефалії УПЦ МП, чим викликав на свою адресу різку критику з боку проросійськи налаштованих представників церкви.

Протистояння між різними групами впливу в УПЦ МП вилилося в скандальне рішення Священного синоду у січні 2012 року. Тоді під час хвороби митрополита Володимира синод під головуванням найстарішого архієрея - Одеського митрополита Агафангела (Савіна) - одноголосно проголосував за зняття архієпископа Олександра з посади голови відділу зовнішніх церковних зв'язків, вивів його зі складу Священного синоду і звільнив з посади головного редактора офіційного сайту УПЦ МП. Це рішення в постанові синоду пояснювали так: "Його деструктивні дії та недостойна поведінка, інтриганство і спосіб життя сіють смуту і підозри серед єпископату і духовенства. Користуючись посадою, він дозволяє собі відкрито виступати з критикою рішень вищої церковної влади, штучно протиставляючи синод предстоятелю".

Проте 25 квітня, після поправки Володимира, синод прийняв рішення зняти ці звинувачення: "Враховуючи особливі обставини засідання Священного синоду від 21 лютого 2012 року, відкликати довідку журналу N23 засідання Священного синоду ".

По мнению экспертов, решение митрополита Владимира означает, что владыка отвергает обвинения в адрес своего соратника.

"Блаженніший не вірить чуткам про Драбинко, швидше за все, обгрунтовано. Історія з монахинями, ймовірно, була інсинуацією і провокацією, покликаною його очорнити. Черниці до цих пір не прийшли на розмову до митрополита і не пролили світло на цю історію", - заявив релігієзнавець, доктор філософських наук Юрій Чорноморець.

"Це була символічна демонстрація незалежності УПЦ МП від Москви. Своєрідний сигнал, що митрополит Володимир проводить свою лінію в управлінні і не бажає бути ретранслятором Москви. Цю лінію самостійності завжди підтримував і митрополит Олександр. І ми теж завжди вітали це", - зазначив секретар Священного синоду Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря).

Зараз ви читаєте новину «Предстоятель УПЦ (МП) підвищив у сані прихильника автокефалії Олександра Драбинко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути