понеділок, 01 липня 2013 11:17

В УПЦ (КП) розповіли, як в УПЦ (МП) ліквідують незалежність українського православ'я

В УПЦ (КП) розповіли, як в УПЦ (МП) ліквідують незалежність українського православ'я
Фото: radiosvoboda.org

Архієрейський собор Української православної церкви Київського патріархату дійшов висновку, що частина ієрархів УПЦ МП намагається ліквідувати самостійність церкви і підпорядкувати її РПЦ. Про це йдеться у відкритому листі архієреїв УПЦ КП на адресу УПЦ МП, опублікованому після Помісного собору Київського патріархату, пише "Комерсант-Україна".

"Архієрейський собор УПЦ КП свідчить про глибоке занепокоєння з приводу подій, які відбуваються у вашій церкві. Ми бачимо, як, користуючись ослабленням здоров'я митрополита Володимира (Сабодана) і боротьбою між деякими архієреями за право стати його наступником, внутрішні і зовнішні сили знову прагнуть будь-яким способом фактично ліквідувати незалежність і самостійність УПЦ МП в управлінні, щоб міцніше прив'язати її до Московської патріархії; ширше і без всяких перешкод використовувати вашу церкву в агітації за приєднання України до Росії, а також не допустити подолання існуючого церковного розділення ", - йдеться в листі.

У Московському патріархаті викладені у відкритому листі заяви відкинули.

"Ми будемо їх ігнорувати, тому що в УПЦ КП не мають ні найменшого уявлення про те, що відбувається всередині нашої церкви. В УПЦ КП взяли давню історію про хвороби митрополита, а також про те, що відбувалося в той час, і прив'язали до неї свої висновки. Хоча зараз митрополит Володимир на місці, і він служить. Усередині церкви конфліктів немає ", - заявив прес-секретар глави УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко.

Схожу думку поділяють і в РПЦ.

"Розкольникам з Київського патріархату весь час ввижаються якісь перевороти всередині УМЦ МП, хоча насправді нічого цього немає. Дане звернення є спробою нагадати про себе, проте не має ніякого відношення до внутрішнього життя церкви", - вважає секретар відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ з міжправославних відносин протоієрей Ігор Якимчук.

Втім, директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський дотримується іншої думки.

"В УПЦ МП вважають, що люди нічого не пам'ятають, і стверджують, що ніяких конфліктів немає. Хоча ще зовсім недавно всередині церкви була настільки серйозна боротьба, що вона ледь не призвела до розколу всередині УПЦ МП, і тільки стабілізація здоров'я митрополита Володимира зупинила цей процес. Усередині УПЦ МП є група архієреїв, яким імперська риторика патріарха РПЦ Кирила куди ближча за турботу про незалежність УПЦ МП ", - зазначив експерт.

Нагадаємо, під час хвороби митрополита Володимира всередині УПЦ МП дійсно виник конфлікт. У лютому минулого року синод УПЦ МП одноголосно проголосував за зняття найближчого помічника Володимира - архієпископа Олександра (Драбинка) з посади глави відділу зовнішніх церковних зв'язків, виведення його зі складу Священного синоду, а також за звільнення його з посади головного редактора офіційного сайту УПЦ МП. Кадрові рішення були прийняті проти волі митрополита.

Зараз ви читаєте новину «В УПЦ (КП) розповіли, як в УПЦ (МП) ліквідують незалежність українського православ'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути