понеділок, 26 вересня 2016 13:47

Поліції слід дати більше повноважень - Тарас Елейко

Поліції слід дати більше повноважень - Тарас Елейко

Українське суспільство не готове до толерантної поліції. Патрульним треба дати більше повноважень - так про події у Дніпрі сказав Gazeta.ua громадський активіст Тарас Елейко. Там у дорожній пригоді застрелили двох поліцейських.

"Права мають бути такі ж як у США. Там поліцейському підкоряються абсолютно. Інакше порушника скрутять і допровадять до відділку поліції. Не може людина дозволяти собі вибігати з машини, кричати, грубити, бігати та махати чимось перед поліцейським. З машини виходити - заборонено. Руки - на кермо. Інакше там знають чітко: застосують превентивні заходи".

Події у Дніпрі показали, що поліцейські не впевнені у тому, що можуть діяти жорстко. Вони бояться, що їх звинуватять у перевищенні сили. Тому не одразу почали захищатися.

"Неодноразово чув від знайомих, якщо людина вибачилася за порушення дорожніх правил, вчинила порушення не навмисно, то поліцейські не поспішають оформляти протокол. А дають попередження. У цьому їх інакшість і тактовність. Вони виховані в іншому дусі, ніж "менти". І саме тому - беззахисні. Має бути доопрацьований закон про національну поліцію України так, щоб убезпечити цих дівчат і хлопців".

На думку Елейка, причиною смерті є також те, що патрульні були без бронежилетів. А їх для поліції закупили.

"Або не було внутрішнього наказу про обов'язковість носіння бронежилетів. Або поліцейські знехтували. Для них є бронежилети 2-го класу - прихованого носіння. Вони тонкі та легкі. Захищають від кулі пістолета і ножа, - говорить активіст. - Знову постає дискусія: давати чи не давати право громадянам носити короткоствольну зброю? У Дніпрі міг постраждати і водій маршрутки. На його очах відбулося вбивство поліцейських. Він намагався своєю маршруткою заблокувати автомобіль злочинця. Це був беззбройний водій проти озброєного злочинця. Він був змушений відступити після кількох пострілів у свій бік. Жертовність чоловіка захоплює. А якщо б у нього була зброя, він би захистив і себе, і поліцейських. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков нагородив іменними пістолетами вже багатьох народних депутатів та держслужбовців. Цікаво, чи народного героя нагородить іменною зброєю?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагедія в Дніпрі сталася через невміння діяти в екстремальних умовах - Бутусов

Патрульним слід дозволити зупиняти водіїв для огляду та перевірки на алкогольне сп'яніння без порушення ними правил дорожнього руху. Чого нині немає.
"Маємо час війни. Багато зброї і боєприпасів гуляє країною. Автомобілі слід перевіряти", - пояснив Елейко.

Зараз ви читаєте новину «Поліції слід дати більше повноважень - Тарас Елейко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути