четвер, 28 червня 2012 23:38

Піснями львів'яни захищали мову та святкували день Конституції
10

Фото: Фото: Євген Борісов

Сьогодні у львівському Музеї-меморіалі "Тюрма на Лонцького" націоналістично налаштована молодь відзначила день Конституції та захищала українську мову піснями під гітару та гарячим чаєм.

Акцію під назвою "Пісенна варта: на сторожі мови" організували громадська організація "Борець" спільно з  "Студентською ініціативою національного університету імені Івана Франка".

О 19:30 у внутрішньому подвір'ї музею почала збиратися молодь. Кілька хлопців принесли дрова, великий казан, воду, чай. Почали розпалювати вогонь. О 20:00 на подвір'ї було близько 30 людей.

"Сьогодні день конституції. 10 стаття цього найголовнішого документу засвідчує, що в Україні є лише одна державна мова, влада повинна сприяти розвитку та поширенню української мови. Але у нас чомусь усе навпаки, - сказала координатор акції Христина Рутар. – Сьогодні мова немов у клітці, через це ми обрали саме дворик "Тюрми на Лонцького" для проведення сьогоднішнього вечора. Це символічно. Тут НКВДисти стратили тисячі людей за любов до України, а ми сьогодні тут захищатимемо українську мову".

Усім, людям роздали товсті пісенники.

О 20:30 присутні всілися колом. Для людей грало 6 гітаристів.  Усі почали співати різноманітні україномовні пісні. Зачали із "Бьютіфул Карпати", "Надія є", "Сам собі країна"…

"А зараз буде пісня про українського героя, яких зараз, на жаль, немає. А якби такі були, то уже б не було нашої влади, яка знущається з народу та мови. Тому співаймо разом і гучно пісню про комарика", - керував програмою ведучий.

Після пісенної частини кілька молодих поетів зачитали свої власні вірші про Україну, народ, сучасні проблеми та любов.

О 21:30 закипів казан із водою. Усі охочі робили собі чай. Тоді ж почалися обговорення сучасного стану України. Кожен охочий міг сказати свою думку стосовно політики та політиків, розповісти про своє бачення шляхів вирішення існуючих проблем.

"Що президент бандит, а у парламенті сидять дибіли й злодії знають усі, але не всі усвідомлюють, що самі винні у тому, що зараз коїться у країні. Кожен українець винен у тому, хто прийшов до влади. І зараз ми повинні бути максимально активними для того, щоб прогнати усіх політиканів геть. Що Тимошенко, що Янукович – це два однакові виродка. Тимошенко була вже при владі й нічого не зробила. То чи варто її зараз робити героїнею й мученицею? Потрібно прогнати геть усіх і пустити молодь до керма. А вигнати усіх можна лише силою, інакше братки не віддадуть владу", - сказав Максим Петрів під час обговорень.

О 22:00 під хрестом пам'яті усім загиблим запалили свічки у формі Тризубу й вшанували хвилиною мовчання усі, хто боровся за Україну.

Зараз ви читаєте новину «Піснями львів'яни захищали мову та святкували день Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути