четвер, 08 грудня 2011 12:25

Перший в Україні гарнізонний храм відкрили у Львові
10

Фото: Фото: Ігор ХОМИЧ

У Львові з'явився перший в Україні гарнізонний храм для військових. Ним став Костел Єзуїтів на Театральній, 11. Тепер це церква Петра і Павла. Це один з найкрасивіших храмів міста, пам'ятка ЮНЕСКО. Він споруджений у 1630 році. У радянський період тут зробили книгосховище бібліотеки ім. Василя Стефаника і перевезли 2 млн книг. Цього року самі військові вивозили їх у нове книгосховище на вул. Авіаційній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик переносить храм за 50 кілометрів

"Розмова про такий храм почалася ще в 90-х роках, - розповідає підполковник Олександр Поронюк, 46 років. - Ця тема довго обговорювалась на шпальтах військових газет. Львову дуже пощастило. Адже тут є Академія Сухопутних військ, де виховують майбутніх офіцерів. А вони будуть виховувати солдатів. Тому моральне виховання дуже потрібне. Не дарма ще в часи Австро-Угорщини на території Академії поставили невеликий храм Архистратига Михаїла".

Відкрили гарнізонний храм з нагоди 20-ї річниці Збройних Сил України. Зібралося близько трьох тисяч львів'ян та офіцерів. Літургію відправили вперше за 65 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тетяна Овсієнко побудувала храм на Житомирщині

Костел передали військовим священикам ще в 2008 році. Але лише зараз знайшли сховище для книг. Сам Центр військового капеланства створений у Львові в 2006 році. Це група священиків при греко-католицькій церкві, які працюють із військовослужбовцями. У храмі їх служитиме шестеро.

"Військовики ходитимуть у церкву не по команді, дехто вже сьогодні має свого духовного наставника. Особливу роль відіграватиме церква при важливих подіях і датах. Наприклад, коли відправлятимемо офіцерів у міжнародні миротворчі місії. У такі моменти офіцери особливо потребують моральної і духовної підтримки", - продовжує підполковник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кияни вимагають церкви на дахах і гондоли на Русанівці

Церква відкрита для всіх міщан. Уміщає 5 тисяч осіб.

Щоб відреставрувати церкву, необхідно 300 млн грн. Капелани звернулися до уряду для отримання гранту. Лише на відновлення будівлі XVIII століття потрібно близько 80 тисяч євро. Риштування, яким укріплено частину даху, капелани мають намір внести до Книги рекордів Гіннеса. А вже потім зняти його. Це найстаріше в світі риштування – 1914 року.

Зараз ви читаєте новину «Перший в Україні гарнізонний храм відкрили у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути