пʼятниця, 18 травня 2012 07:47

Нова технологія дозволила паралізованим пацієнтам силою думки керувати маніпулятором

Нова технологія дозволила паралізованим пацієнтам силою думки керувати маніпулятором
Датчик складається з 96 електродів. Фото: nzz.ch

Повністю паралізовані пацієнти можуть керувати маніпулятором і переміщати предмети, використовуючи тільки силу думки. Американська група дослідників за участю Німецького центру космонавтики опублікувала неймовірні результати своєї роботи з двома пацієнтами, задокументовані за допомогою відеозйомки, в останньому номері спеціалізованого журналу Nature.

Про це пише швейцарське видання Neue Z?rcher Zeitung. "Лі Хохберг з Браунівського університету в Провіденсі (США) і його колеги застосували в роботі з пацієнтами систему BrainGate, що переводить думки людини в цифрові команди руху", - повідомляє автор статті.

За допомогою подібного комп'ютерно-мозкового інтерфейсу групі Хохберг та іншим дослідникам "вже вдалося домогтися управління курсором, що пересувається по екрану комп'ютера, і кліка в заданому місці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США військовим ветеранам роздадуть механічні руки (ФОТО)

Дослідження було проведено на прикладі 58-річної Кеті і 66-річного Боба. Обидва пацієнти після інфаркту стовбура головного мозку залишилися повністю паралізованими і німими. Обом пацієнтам в кору головного мозку був імплантований датчик в тому місці, де зазвичай виникають електричні імпульси для довільних рухів руки. Датчик площею 4х4 мм складається з 96 найтонших електродів, за допомогою яких реєструється електрична активність нервових клітин, до яких підключений датчик. Ця інформація передається на черепну кришку за допомогою найтонших золотих дротів. Звідти вона через "штекер" і кабель надходить на комп'ютер, а з комп'ютера передається маніпулятору.

У ході першого експерименту, пише автор, Кеті і Боб піднімали з поверхні стола кульки, в ході другого експерименту Кеті піднімала пляшку з кавою, підносила її до рота і пила через трубочку.

Ця система може піти на користь не тільки пацієнтам, паралізованим через інсульт, а й пацієнтам з травмами спинного мозку, нервово-м'язовими хворобами або ампутованими кінцівками.

Зараз ви читаєте новину «Нова технологія дозволила паралізованим пацієнтам силою думки керувати маніпулятором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути