пʼятниця, 23 грудня 2011 05:30

Катаракта прогресує безболісно

В Україні понад половина людей віком за 60 років мають ті чи інші прояви катаракти.

— Наше око подібне до фотоапарата. У фотоапараті світло проходить через об'єктив і фокусується на фотоплівці. У нас замість об'єктива — кришталик. Коли він працює нормально, ми чітко бачимо предмети, — каже офтальмолог Олена Якимець, 32 роки. — Кришталик може частково або повністю помутніти. Це захворювання називається катарактою. Вона буває вікова, діабетична, травматична. Причинами виникнення катаракти може бути травма очей, спадковість, цукровий діабет, ультрафіолетове випромінювання, порушення обміну речовини та авітаміноз.

— У залежності від типу катаракти пацієнт по-різному відчуває, що зір падає, — додає Олена Іванівна. — У декого розмита картинка перед очима, підвищена чутливість до світла та спалахів, погіршення зору в сутінках, з'являється тьмяність або жовтизна кольорів. У більшості випадків захворювання прогресує без болю.

Якщо хворобу не лікувати, вона призводить до сліпоти. Краще видаляти катаракту на ранніх стадіях. Інакше кришталик ущільнюється. Це збільшує час проведення операції та робить її травматичнішою.

— Тільки лікар може визначити, який метод лікування підійде — лікарськими препаратами чи хірургічним втручанням, — каже офтальмолог. — Якщо операцію проводять за сучасними технологіями з використанням якісного обладнання та матеріалів, то її ефективність висока. Зір практично повністю відновиться.

Зараз ви читаєте новину «Катаракта прогресує безболісно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути